Vargkonflikten med EU fortsätter

Licensjakten på varg är sker enligt EU:s regler, enligt miljöminister Andreas Carlgren. Trots detta räknar Carlgren inte kunna komma överens med EU-kommissionen.

Svenska miljöorganisationer anmälde förra året Sverige för brott mot EU:s art- och habitatdirektiv. EU-kommissionen har gått på anmälarnas linje och inte nöjt sig  med svenska regeringen svar på de frågor man ställt. Nu hotar kommissionen med att dra ärendet till EU-domstolen.
Sverige och miljöminister Andreas Carlgren har ytterligare en chans att övertyga EU-kommissionen, därefter återstår ett avgörande i domstol.  

När svenska jägare skjuter landets vargar är det illegal jakt på en utrotningshotad art, enligt EU-kommissionen.
– EU:s miljökommissionär har – trots en omfattande brevväxling med svenska regeringen – helt enkelt inte förstått avgörande delar i den svenska vargpolitiken, hävdade Andreas Carlgren vid en presskonferens på måndagen där han presenterade Sveriges senaste svar till EU.
I sitt senaste svar vidhåller svenska regeringen att den omtvistade licensjakten på varg är en avgörande pusselbit i arbetet med att genetiskt förstärka landets hårt inavlade vargstam genom att tillföra nya vargar utifrån.
Jakten är en förutsättning för att öka acceptansen för vargen bland dem som bor granne med rovdjuren. Att först flytta in vargar och sen hålla jakt hade aldrig gått, enligt Carlgren.
– Vi har en alldeles för låg acceptans för vargen för att det skulle vara möjligt, sade han. De två senaste vintrarnas vargjakt har fungerat. Acceptansen för vargen har ökat, enligt den svenska regeringen som stöder sig på en forskarrapport från Göteborgs universitet; en rapport som EU-kommissionen hittills inte ansett vara underlag nog för en sådan slutsats.
Regeringen hänvisar också till en rapport från det ideella forskarnätverket LCIE, Large Carnivore Initiative for Europe, som konstaterar att jakten inte utgjort något hot mot vargpopulationen.
Det finns dock ett antal villkor som måste uppfyllas för att den slutsatsen ska fortsätta gälla., skriver tidningen Riksdag och Departement

0 kommentarer

AKTUELLT

Uppdaterad: Rialavarg påskjuten

Riala (JJ) Vid lunchtid idag avlossades skott mot den varg som det bedrivs skyddsjakt på i Rialaområdet norr om Stockholm. Eftersök har genomförts och vargen träffades inte.

Vill ha fler älgar

Betesskadorna minskar samtidigt som älgstammen ökar något i Värmland. För att få tillbaka en meningsfull jakt krävs ett bättre anpassat skogsbruk, en adaptiv vargförvaltning och mera älg i de värmländska skogarna, skriver Svenska Jägareförbundet Värmland i ett pressmeddelande.

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser