Vargjaktsområde ändras

Gävle (JJ) I går tog Länsstyrelsen i Gävleborgs län beslut att ändra avgränsningen av jaktområdet för licensjakten på varg. Detta sedan de fått ta del av nya uppgifter om vilka vargar som rör sig runt jaktområdet.

Eftersom det enligt föreskrifterna för licensjakten inte är tillåtet att fälla genetiskt värdefulla vargar, är Länsstyrelsen ansvariga för att det inte sker. Det finns nu enligt Länsstyrelsen indikationer på att revirmarkerande varg från Korsåreviret rör sig nära licensjaktsområdet som omfattas av reviret Åmot/Ockelbo.

I reviret Korså fanns under inventeringssäsongen 2014/2015 en genetiskt viktig varg, en så kallad F1:a. För att säkerställa att en genetiskt viktig varg inte av misstag fälls, har Länsstyrelsen därför beslutat att dra in gränsen något i den sydvästliga delen av jaktområdet.

Samtidigt har vargar inom den nordvästra delen av nuvarande jaktområde delvis rört sig utanför jaktområdets gräns. Länsstyrelsen gör bedömningen att dessa vargar med största säkerhet tillhör reviret Åmot/Ockelbo. Därför utökas området något i den nordvästra delen, i syfte att möjliggöra att rätt vargar fälls under licensjakten, skriver Länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

AKTUELLT

Skyddsjakten i Rackstad: ”Vi hoppas få bort hanen”

Värmland (JJ) Länsstyrelsen har beslutat om skyddsjakt på en andra varg i Rackstadreviret. Sex jakthundar har dödats eller skadats av vargarna och så sent som på lördagen inträffade en ny attack. – Vi hoppas få bort hanen i flocken, säger Bertil Forsberg, jaktledare och talesperson för jägarna i området.

Nyupptäckt invandrad varg i Norrbotten

Arvidsjaur (JJ) Tack vare spårsnö har länsstyrelsens personal kunnat spåra en varg öster om Arvidsjaur. Enligt DNA-analys härstammar vargen från den finsk-ryska populationen.

Rackstadvarg fälld

Arvika (JJ) Flera hundar har attackerats av varg i Rackstadreviret, Värmland. I går sköts därför en varg i området eftersom länsstyrelsen beslutat om skyddsjakt på grund av incidenterna.

Annonser