Vargjaktsområde ändras

Gävle (JJ) I går tog Länsstyrelsen i Gävleborgs län beslut att ändra avgränsningen av jaktområdet för licensjakten på varg. Detta sedan de fått ta del av nya uppgifter om vilka vargar som rör sig runt jaktområdet.

Eftersom det enligt föreskrifterna för licensjakten inte är tillåtet att fälla genetiskt värdefulla vargar, är Länsstyrelsen ansvariga för att det inte sker. Det finns nu enligt Länsstyrelsen indikationer på att revirmarkerande varg från Korsåreviret rör sig nära licensjaktsområdet som omfattas av reviret Åmot/Ockelbo.

I reviret Korså fanns under inventeringssäsongen 2014/2015 en genetiskt viktig varg, en så kallad F1:a. För att säkerställa att en genetiskt viktig varg inte av misstag fälls, har Länsstyrelsen därför beslutat att dra in gränsen något i den sydvästliga delen av jaktområdet.

Samtidigt har vargar inom den nordvästra delen av nuvarande jaktområde delvis rört sig utanför jaktområdets gräns. Länsstyrelsen gör bedömningen att dessa vargar med största säkerhet tillhör reviret Åmot/Ockelbo. Därför utökas området något i den nordvästra delen, i syfte att möjliggöra att rätt vargar fälls under licensjakten, skriver Länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

AKTUELLT

Tracker har fått svenska ägare

Åmotsfors (JJ) Finska hundpejlföretaget Tracker har fått svenska ägare och satsar nu hårt på att utveckla produkter och kundservice. Investmentbolaget Nalka har bildat koncernen Open Air Group som satsar på företag inom jaktsegmentet.

Annonser