Vargjaktsbeslut i Dalarna dröjer

Falun (JJ) Länsstyrelsen i Dalarnas län håller på sitt beslut om licensjakt. Ett offentliggörande av eventuell tilldelning i länet kommer tidigast om ett par dagar.

Enligt Fredrik Dalerum, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen måste Landshövdingen Maria Norrfalk först se och godkänna beslutet och hon har inte tid just nu.

– Jag kan inte säga när vi kommer offentliggöra beslutet, men det blir tidigast på fredag, säger Fredrik Dalreum.

Viltförvaltningsdelegationen i länet la i slutet av november upp riktlinjerna för licensjakt på varg 2015. De skriver bland annat:

• Licensjakten kan ha ett jaktuttag som motsvarar den årliga populationsökningen, baserat på den senaste kvalitetssäkrade inventeringen.  

• Licensjakten ska i första hand utföras inom de vargrevir som orsakat skada eller befinner sig inom ett område där det är hög sannolikhet att de kommer att orsaka skada.  

• Jakten ska i första hand utformas för att skjuta alla djur inom ett revir. I möjligaste mån ska unga djur fällas före föräldradjur. 

AKTUELLT

Nu drar Stövar-SM för rävhundar igång

Skövde (JJ) Hela helgen vankas stövarfest utanför Skövde. Det är nämligen dags för Stövar-SM för rävhundar 2018. Har du inte chans att bevittna mästerskapet på plats gör vi allt för att du ska få med dig tävlingen ändå.

Debatt: Vi behöver skjuta fler vargar i Sverige

Svenska Rovdjursföreningens styrelseledamot Björn Ljunggren har i en debattartikel i en lång rad svenska dagstidningar efterlyst fler vargar i Sverige. Här svarar jägaren Anders Lindell på Ljunggrens artikel och föreslår istället utökad vargjakt.

Annonser