Vargjakten tas upp i riksdagen

Miljöpartiets Tina Ehn vill att miljöminister Andreas Carlgren förklarar sig i riksdagen angående årets vargjakt.

Miljöminister Andreas Carlgrens politik om vargstammen att ”skjuta först och fråga sen” tas nu upp i en interpellation i riksdagen av Miljöpartiets ledamot i miljö- och jordbruksutskottet Tina Ehn.

– Jag vill veta vad miljöministern gör för vargen, förutom att släppa loss vinterns licensjakt. Licensjakten gick som den gick men var en del av ett paket. Men ännu har vi inte sett något konkret av de andra delarna av paketet. Detta vill jag ha svar på från Andreas Carlgren, säger Tina Ehn.

– Miljöministerns försvar för årets vargjakt håller inte. En vänlig tolkning av regeringens politik att ”skjuta först – fråga sen” är att om vi ska skjuta av några vargar så kommer det att accepteras att nya vargar kommer in i Sverige, och att vargar i nödfall flyttas hit. Jägarorganisationerna förväntas jobba för lokal acceptans av flytt och införsel av varg. Det ska bli intressant att se vad miljöministern har att säga om vad regeringen gör i praktiken för att förstärka vargstammen, säger Tina Ehn.

AKTUELLT

Sörmländska mufflonflockar utslagna av vargar

Sörmland (JJ) Flocken av vargar och varghybrider slog ut en hel lokal population av mufflonfår norr om Katrineholm i Sörmland. – Samma sak hände i Sjundareviret, säger Anders Nilsson, jaktvårdskonsulent vid Svenska Jägareförbundet.

Debatt: Länsstyrelsens kraschlandning

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsen har i vinter avlyst jaktområdet G2c inom Girjas sameby från 5 februari till 15 april. (Området är cirka fyra mil långt och omfattar cirka 27 000 hektar). Motiveringen, att ge renarna betesro, innebär att vinterjakten på ripa, främst fjällripa, förbjuds, skriver Kjell Brännström mångårig medarbetare på Jaktjournalen och engagerad småviltsjägare i Norrbotten.

Ekberg drabbad av första vargarna i Östergötland

Östergötland (JJ) Östergötland har fått sitt första vargrevir i modern tid. En av de drabbade är yrkesjägaren Thomas Ekberg och han är inte glad. – Det känns frustrerande, framförallt att få ett vargrevir så här långt söderut, säger Ekberg i Jaktjournalens webbradio.

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Annonser