Vargjakten tas upp i riksdagen

Miljöpartiets Tina Ehn vill att miljöminister Andreas Carlgren förklarar sig i riksdagen angående årets vargjakt.

Miljöminister Andreas Carlgrens politik om vargstammen att ”skjuta först och fråga sen” tas nu upp i en interpellation i riksdagen av Miljöpartiets ledamot i miljö- och jordbruksutskottet Tina Ehn.

– Jag vill veta vad miljöministern gör för vargen, förutom att släppa loss vinterns licensjakt. Licensjakten gick som den gick men var en del av ett paket. Men ännu har vi inte sett något konkret av de andra delarna av paketet. Detta vill jag ha svar på från Andreas Carlgren, säger Tina Ehn.

– Miljöministerns försvar för årets vargjakt håller inte. En vänlig tolkning av regeringens politik att ”skjuta först – fråga sen” är att om vi ska skjuta av några vargar så kommer det att accepteras att nya vargar kommer in i Sverige, och att vargar i nödfall flyttas hit. Jägarorganisationerna förväntas jobba för lokal acceptans av flytt och införsel av varg. Det ska bli intressant att se vad miljöministern har att säga om vad regeringen gör i praktiken för att förstärka vargstammen, säger Tina Ehn.

3 kommentarer

 • Riksdagen gjorde rätt
  Vargjakten är nödvändig för oss som bor i vargområden. Men trots 27 skjuta vargar ökar vargstammen under 2010.
  När ska miljöpartiet värna människan före vargen?

 • Jag håller inte med
  om att det är nödvändigt! Dock underlättar det för oss jägare(bor själv i dalarna) att fortsätta med löshundsjakten. Jag är hundförare själv.

 • Bisarra politiker
  Miljöpartiet kommer aldrig att sätta människan före djuren, därtill finns det alltför många politiker med bisarra ideer. Fick de bestämma allt så vore jakt förbjuden och det enda på matbordet skulle vara grönsaker och vatten.

AKTUELLT

Webbradio: Ingen vargjakt i norra Värmland?

Värmland (JJ) Länsstyrelsens ståndpunkt om vargpopulationen i norra Värmland har retat upp jägarnas representant i viltförvaltningsdelegationen, Lennart Johannesson. – Att kalla norra Värmland för spridningszon för varg till Dalarna är bedrövligt, säger Lennart Johannesson i Jaktjournalens webbradio.

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Annonser