Vargjakten – Överklaganden behandlas innan jul

Stockholm/Värmland (JJ) Inte helt otippat har den kommande licensjakten på varg överklagats. Både jägare som tycker tilldelningen borde vara högre och naturorganisationer som vill stoppa jakten helt eller i alla minska uttaget finns bland parterna.

Vinterns licensjakt på varg berör totalt 46 vargar och ska enligt plan inledas den andra januari. Eftersom prövningsförfarandet fortfarande ligger på Naturvårdsverket är det den myndighet som ska behandla överklagandena. Något de har för avsikt att få klart innan jul.

Naturorganisationerna Rovdjursföreningen,  WWF och Naturskyddsföreningen har skrivit en gemensam överklagan och begärt att Länsstyrelsernas beslut ska inhiberas. Även mindre vargvärnarorganisationer och lämnat in överklaganden. Men också jägare som tycker tilldelningen är för låg.

För Länsstyrelsen i Värmlands län var inte överklagandena oväntade men Maria Falkevik, rovdjurshandläggare tror att det kommer bli jakt.

– Det senaste överklagandet rör ju främst antalet djur som får skjutas. Naturvårdsverket skulle kunna besluta om minskad tilldelning, men det är bara spekulationer från min sida, säger hon till tidningen NWT.

AKTUELLT

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Annonser