Vargjakten – Överklaganden behandlas innan jul

Stockholm/Värmland (JJ) Inte helt otippat har den kommande licensjakten på varg överklagats. Både jägare som tycker tilldelningen borde vara högre och naturorganisationer som vill stoppa jakten helt eller i alla minska uttaget finns bland parterna.

Vinterns licensjakt på varg berör totalt 46 vargar och ska enligt plan inledas den andra januari. Eftersom prövningsförfarandet fortfarande ligger på Naturvårdsverket är det den myndighet som ska behandla överklagandena. Något de har för avsikt att få klart innan jul.

Naturorganisationerna Rovdjursföreningen,  WWF och Naturskyddsföreningen har skrivit en gemensam överklagan och begärt att Länsstyrelsernas beslut ska inhiberas. Även mindre vargvärnarorganisationer och lämnat in överklaganden. Men också jägare som tycker tilldelningen är för låg.

För Länsstyrelsen i Värmlands län var inte överklagandena oväntade men Maria Falkevik, rovdjurshandläggare tror att det kommer bli jakt.

– Det senaste överklagandet rör ju främst antalet djur som får skjutas. Naturvårdsverket skulle kunna besluta om minskad tilldelning, men det är bara spekulationer från min sida, säger hon till tidningen NWT.

AKTUELLT

Överviktiga jakthundar

Övervikten har ökat markant bland svenskarna de senaste åren. Och det verkar som om den trenden även gäller våra jakthundar.

Jägarna tvingas ta smällen

De senaste veckorna har det debatterats flitigt runt vildsvinsstammen och de skadeproblem som uppstått inom vissa områden. Man pratar om skador för mångmiljonbelopp som drabbar lantbruk, villaägare och trafik i första hand.

Kolgrillad älgfilé

Numera tar grillsäsongen aldrig slut. Låt inte den fina älgfilén bli liggande i frysen och i värsta fall bortglömd. Med en god marinad och ett dygn i kylen är en mör älgfilé något av det godaste man kan låta vända på kolgrillen. Låt inga andra smaker konkurrera med den suveränt goda älgfilén, servera med en

Crut – en ståndhund av rang

När jämthunden Älgtjärnets Crut släpps lös i skogen är chansen till ståndskall rejält hög. Han har aldrig misslyckats på ett jaktprov och med tio förstapris på tio starter har han en meritlista som många bara drömmer om.

Redolfi EOS Steel

Gyttorp lanserar flera modeller från Redolfi Armi. Hagelbockar för jakt, sporting och lerduveskytte. Bockarna finns i Light, Steel och Sporting. Light och Steel finns i kaliber 12 och 20. Sporting i kaliber 12. Jaktjournalen har testat modellen Redolfi EOS Steel, som har tydliga influenser från traditionell italiensk tillverkning av hagelbockar.

Skyddsjakten i Rackstad: ”Vi hoppas få bort hanen”

Värmland (JJ) Länsstyrelsen har beslutat om skyddsjakt på en andra varg i Rackstadreviret. Sex jakthundar har dödats eller skadats av vargarna och så sent som på lördagen inträffade en ny attack. – Vi hoppas få bort hanen i flocken, säger Bertil Forsberg, jaktledare och talesperson för jägarna i området.

Nyupptäckt invandrad varg i Norrbotten

Arvidsjaur (JJ) Tack vare spårsnö har länsstyrelsens personal kunnat spåra en varg öster om Arvidsjaur. Enligt DNA-analys härstammar vargen från den finsk-ryska populationen.

Annonser