Vargjakten kan påbörjas i Dalarna

Dalarna (JJ) Trots att licensjakten i Dalarnas län överklagats till Naturvårdsverket och ska prövas meddelar i dag Naturvårdsverket att jakten kan påbörjas. Beslutet inihiberas inte.

Länsstyrelsen i Dalarna har fattat ett nytt beslut om licensjakt på varg med jaktstart den 24 januari. Beslutet har överklagats. I överklagandena finns begäran om att jakten ska stoppas, så kallad inhibition. Naturvårdsverket avslår denna begäran.

Naturvårdsverket bedömer att för att jakten ska stoppas krävs en tämligen hög grad av sannolikhet för att länsstyrelsens beslut ska ändras i sak. Naturvårdsverket bedömer att detta inte uppnås. Det finns därmed inte skäl för att stoppa jakten.

Naturvårdsverket kommer senare att avgöra ärendena slutligt. Överprövningen i sak kommer att ske efter att tiden för överklagan har gått ut den 20 februari 2015.

Länsstyrelsen i Dalarnas län beslutade den 5 december 2014 om licensjakt på fyra vargar inom renskötselområdet och fyra vargar utanför renskötselområdet i Dalarnas län. Besluten överklagades och Naturvårdsverket inhiberade länsstyrelsens beslut om jakt på totalt åtta vargar och upphävde sedan besluten vid den slutliga prövningen eftersom länsstyrelsen inte visade att samtliga kriterier för licensjakt var uppfyllda.

Den 16 januari 2015 fattade länsstyrelsen ett nytt beslut om licensjakt. Även detta beslut överklagades men i detta fall har alltså Naturvårdsverket avslagit yrkandena om inhibition och jakten kan starta.

Detta rapporterar Naturvårdsverket i ett pressmeddelande.

AKTUELLT

Benelli MR1 i Kammarrätten

Göteborg (JJ) I går genomfördes muntliga förhandlingar i Kammarrättens prövning av Toni Celans överklagan om avslaget på licensansökan för en Benelli MR1. Under förhandlingarna drog Polisen tillbaka flera av sina skäl för avslaget.

Befarade vargskador var bett efter björn

Hälsingland (JJ) Den stövare som blev svårt biten av rovdjur på tisdagsförmiddagen, söder om Alfta och Bollnäs, attackerades av björn, inte varg. – Det var svårt att bedöma, säger besiktningsman Bert Eriksson.

Alla hundar uttagna inför Småhunds-SM

Ydre (JJ) På måndag släpps Sveriges tolv bästa drivande hundar i skogarna utanför Ydre. Då avgörs nämligen 2017 års upplaga av Småhunds-SM. Jaktjournalen liverapporterar såklart.

Fällde guldbock på första jakten

Falköping (JJ) Det blev max utdelning för 15-årige Emil Nilsson när han gick ut på sin första uppsiktsjakt: Han fällde en guldbock. – Vi hade sett den under sommaren men trodde inte att den var så stor, säger pappa Peter som satt bredvid och filmade dramatiken.

Känner sig lurade på godsjakt

Skåne (JJ) Tio jägare köpte jakt på ett gods och betalade tillsammans 130 000 kronor. Det visade sig dock att den som sålde jakten inte ägde marken i området.

Annonser