Vargjakten kan påbörjas i Dalarna

Dalarna (JJ) Trots att licensjakten i Dalarnas län överklagats till Naturvårdsverket och ska prövas meddelar i dag Naturvårdsverket att jakten kan påbörjas. Beslutet inihiberas inte.

Länsstyrelsen i Dalarna har fattat ett nytt beslut om licensjakt på varg med jaktstart den 24 januari. Beslutet har överklagats. I överklagandena finns begäran om att jakten ska stoppas, så kallad inhibition. Naturvårdsverket avslår denna begäran.

Naturvårdsverket bedömer att för att jakten ska stoppas krävs en tämligen hög grad av sannolikhet för att länsstyrelsens beslut ska ändras i sak. Naturvårdsverket bedömer att detta inte uppnås. Det finns därmed inte skäl för att stoppa jakten.

Naturvårdsverket kommer senare att avgöra ärendena slutligt. Överprövningen i sak kommer att ske efter att tiden för överklagan har gått ut den 20 februari 2015.

Länsstyrelsen i Dalarnas län beslutade den 5 december 2014 om licensjakt på fyra vargar inom renskötselområdet och fyra vargar utanför renskötselområdet i Dalarnas län. Besluten överklagades och Naturvårdsverket inhiberade länsstyrelsens beslut om jakt på totalt åtta vargar och upphävde sedan besluten vid den slutliga prövningen eftersom länsstyrelsen inte visade att samtliga kriterier för licensjakt var uppfyllda.

Den 16 januari 2015 fattade länsstyrelsen ett nytt beslut om licensjakt. Även detta beslut överklagades men i detta fall har alltså Naturvårdsverket avslagit yrkandena om inhibition och jakten kan starta.

Detta rapporterar Naturvårdsverket i ett pressmeddelande.

AKTUELLT

Tracker har fått svenska ägare

Åmotsfors (JJ) Finska hundpejlföretaget Tracker har fått svenska ägare och satsar nu hårt på att utveckla produkter och kundservice. Investmentbolaget Nalka har bildat koncernen Open Air Group som satsar på företag inom jaktsegmentet.

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Annonser