Vargjakten får stort stöd!

Svenska folket stödjer den nyligen avslutade vargjakten. Det visar en Sifo-undersökning. Störst är stödet i norra Sverige och i Mellansverige där 65 - 69 procent av befolkningen är för jakten.

– Vi är inte förvånade, säger Göran Eriksson, professor vid Sveriges lantbruksuniversitet i Umeå. Där har man nyligen också gjort en stor nationell undersökning om svenskarnas inställning till rovdjur och jakt.

– Vi ser en liten fokusförskjutning i debatten. För tio år sedan var det mycket fokus på bevarande. Nu har vi varit ganska framgångsrika i Sverige med att öka popultaionen av framför allt björn, lo och varg, så att vi har nått de nationella målen, säger Göran Eriksson till Sveriges Radio.

I och med det menar Göran Eriksson att vi nu gått in i en ny fas, där det inte längre bara handlar om att bygga upp populationen utan också att jaga djuren.

Och stödet för vargjakt är ännu högre när argumentet är att djuren kommit in i tätbefolkat område.

– Då ligger vi på nationell nivå, även i Stockholms län, mellan 85 och 90 procents acceptans för det, säger Göran Eriksson.

AKTUELLT

Webbradio: Han vill ha bort de svenska vildsvinen

Västra Götaland (JJ) Lantbrukaren Lennart Bogren vill ha bort vildsvinen från Sverige. – Vi markägare borde vara så förståndiga att vi förser Jesse James, Billy the kid och bröderna Dalton med fri ammunition – gör rent! säger Lennart Bogren i Jaktjournalens webbradio.

Debatt: Det kokar i Kiruna

Norrbotten (JJ) Det är trist att tvingas konstatera att debatten om samebyarnas rättigheter i fjällen påminner om invandrarfrågan för några år sedan. Då rådde närmast åsiktsdiktatur. Den som hade kritiska synpunkter på hur invandringen sköttes stämplades som rasist. Idag hamnar rasiststämpeln på den som ifrågasätter det rimliga i att samebyarna ensamma ska bestämma över jakt och fiske i fjällvärlden.

Steyr-Mannlicher Zephyr

Det är inte alltid som småviltstudsare känns som fullvuxna. Zephyr från Österrikiska Steyr-Mannlicher är ett undantag från denna regel. Småviltstudsaren känns som mycket vapen och är en stark utmanare i småviltstudsarklassen.

Annonser