Vargjakt – tidigast nästa vecka

Värmland (JJ) Licensjakten på varg ligger fortfarande på is i Värmland, Örebro och Västmanlands län. Tidigast i nästa vecka kan besked från Förvaltningsrätterna komma.

Eftersom licensjakten på varg överklagades med begäran om inhibition och inhibitionsbeslutet dessutom legat fast i tre län ser det mörkt ut just nu för jägarna i Värmland, Örebro län och Västmanlands län.

Förvaltningsrätterna som prövar besluten ska agera skyndsamt men vill inte kommentera alls när beslut kan komma. På deras hemsidor aviseras att de kommer informera när deras prövning offentliggörs.

Enligt tidningen ATL har länsstyrelserna fram till och med tisdag i nästa vecka på sig att komma in med yttranden. Något som de redan gjort.

Gunnar Glöersen, rovdjursansvarig på Svenska Jägarförbundet tror att jakten kan bli framgångsrik trots att tiden börjar rinna i väg. Förutsättningen är dock att det finns spårsnö om klartecken för jakt ges.

– Under bra förhållanden tror jag inte att det är några problem att skjuta av tilldelningen på två veckor men det förutsätter ju att vi får spårsnö, säger han till ATL.

Om Förvaltningsrätterna beslutar att licensjakten kan påbörjas kan deras beslut i sin tur överklagas och då finns en påtaglig risk att jakten återigen sätts på spel.

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Ändrade magasinsregler för björnjägare

Tullgarn (JJ) Det ska bli tillåtet med femskottsmagasin i halvautomater vid björnjakt. Det meddelade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht när han invigningstalade på Swedish Game Fair på fredagen.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Trafikdödad råget bar på fyra kid

Värmland (JJ) En råget som avlivades efter en viltolycka visade sig bära på fyra närmast fullgångna kid. –Väldigt tråkigt att fem rådjur dör i en smäll, säger eftersöksjägaren Mattias Hultman.

Franchi Horizon – intressant studsare från Italien

Franchi är mest kanske mest känd för sina hagelvapen, främst halvautomater men också för sina hagelbockar. Franchi Horizon är företagets första repeterstudsare. Det är ett gevär som passar både för passjakt och rörlig jakt och överraskar med sin utmärkta precision. Priset är överkomligt vilket borde tilltala en stor grupp jägare och skyttar.

Jakthundsfrågor allt viktigare

De senaste åren har vargen varit ett vanligt samtalsämne när vi diskuterat jakthundar och hotet mot vår löshundsjakt i Norden. Men frågorna runt våra jakthundar är betydligt många fler och komplexa oavsett vilken ras vi föredrar att jaga med.

Annonser