Vargjakt – tidigast nästa vecka

Värmland (JJ) Licensjakten på varg ligger fortfarande på is i Värmland, Örebro och Västmanlands län. Tidigast i nästa vecka kan besked från Förvaltningsrätterna komma.

Eftersom licensjakten på varg överklagades med begäran om inhibition och inhibitionsbeslutet dessutom legat fast i tre län ser det mörkt ut just nu för jägarna i Värmland, Örebro län och Västmanlands län.

Förvaltningsrätterna som prövar besluten ska agera skyndsamt men vill inte kommentera alls när beslut kan komma. På deras hemsidor aviseras att de kommer informera när deras prövning offentliggörs.

Enligt tidningen ATL har länsstyrelserna fram till och med tisdag i nästa vecka på sig att komma in med yttranden. Något som de redan gjort.

Gunnar Glöersen, rovdjursansvarig på Svenska Jägarförbundet tror att jakten kan bli framgångsrik trots att tiden börjar rinna i väg. Förutsättningen är dock att det finns spårsnö om klartecken för jakt ges.

– Under bra förhållanden tror jag inte att det är några problem att skjuta av tilldelningen på två veckor men det förutsätter ju att vi får spårsnö, säger han till ATL.

Om Förvaltningsrätterna beslutar att licensjakten kan påbörjas kan deras beslut i sin tur överklagas och då finns en påtaglig risk att jakten återigen sätts på spel.

AKTUELLT

Benelli MR1 i Kammarrätten

Göteborg (JJ) I går genomfördes muntliga förhandlingar i Kammarrättens prövning av Toni Celans överklagan om avslaget på licensansökan för en Benelli MR1. Under förhandlingarna drog Polisen tillbaka flera av sina skäl för avslaget.

Befarade vargskador var bett efter björn

Hälsingland (JJ) Den stövare som blev svårt biten av rovdjur på tisdagsförmiddagen, söder om Alfta och Bollnäs, attackerades av björn, inte varg. – Det var svårt att bedöma, säger besiktningsman Bert Eriksson.

Alla hundar uttagna inför Småhunds-SM

Ydre (JJ) På måndag släpps Sveriges tolv bästa drivande hundar i skogarna utanför Ydre. Då avgörs nämligen 2017 års upplaga av Småhunds-SM. Jaktjournalen liverapporterar såklart.

Fällde guldbock på första jakten

Falköping (JJ) Det blev max utdelning för 15-årige Emil Nilsson när han gick ut på sin första uppsiktsjakt: Han fällde en guldbock. – Vi hade sett den under sommaren men trodde inte att den var så stor, säger pappa Peter som satt bredvid och filmade dramatiken.

Känner sig lurade på godsjakt

Skåne (JJ) Tio jägare köpte jakt på ett gods och betalade tillsammans 130 000 kronor. Det visade sig dock att den som sålde jakten inte ägde marken i området.

Annonser