Vargjakt möjlig även nästa år

Grimsö (JJ) Trots två års licensjakt så ökar antalet vargar. Det visar en sammanställning som Grimsö viltskadecenter gjort från länstyrelserna i Sverige. 23 säkra föryngringar har konstaterats i Sverige och fyra i Norge. Det öppnar troligtvis upp för licensjakt på varg även nästa år.

Inga Ängeteg är verksamhetsansvarig på Grimsö viltskadecenter. Hon förklarar hur det kommer sig att vargstammen har ökat trots jakten.
– Det beror naturligtvis på tilldelningen. Det var ett väldigt begränsat antal vargar som man gav tillstånd att skjuta. Vargstammen ökar faktiskt litegrann trots att regeringen har sagt att den ska ligga på 210 individer. Det ligger däromkring nu, men en liten påspädning har det nog blivit, säger Inga Ängeteg, till Sveriges Radio.
– Om man ser på riksdagsbeslutet som togs för några år sedan då bör det absolut bli vargjakt. Då sade man att vargstammen ska ligga på en konstant nivå på ungefär 210 djur, säger Inga Ängeteg.

0 kommentarer

AKTUELLT

Webbradio: Ingen vargjakt i norra Värmland?

Värmland (JJ) Länsstyrelsens ståndpunkt om vargpopulationen i norra Värmland har retat upp jägarnas representant i viltförvaltningsdelegationen, Lennart Johannesson. – Att kalla norra Värmland för spridningszon för varg till Dalarna är bedrövligt, säger Lennart Johannesson i Jaktjournalens webbradio.

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Annonser