Vargjakt i Dalarna!

Den första januari nästa år träder den nya rovdjurslagen i kraft då kommer troligtvis licensjakt på varg att tillåtas.

I Dalarna finns cirka 100 vargar, men hur många som ska skjutas är ovisst  
– Men det finns många frågetecken. Till exempel är det en delikat fråga att ställa – vilka vargar ska skjutas, säger Stig Åke Svensson, miljövårdsdirektör på länsstyrelsen, till Dalarnas Tidningar.  
– Björnjakten fungerar bra i Dalarna, med specialutbildade jägare och hundar. Jag föreställer mig att en vargjakt kan organiseras på samma sätt, säger landshövding Maria Norrfalk.

1 kommentar

  • ”specialutbildade”
    Och denna utbildning blir i NVV’s regi? börjar då troligen år 2015 efter en utredning eller två,(när allt vilt utom vargen är borta och städernas ridponnier börja försvinner i rasande takt).
    Vilka vargar skall skjutas? De som finns framför bössan! Skall det dillas med detta så att endast vissa vargar skall få skjutas är skogens mångfald redan förlorad. Det blir mycket svårt att jaga varg överhuvudtaget, tänk på snöläget i V. Götaland t.ex.
    Krånglar de till det för att försvåra/försena jakten gör de vargen en jätte björntjänst, för då blir det vilda västern eftersom allt förtroende för myndighterna blir då ett minne blott (inte är det mycket kvar nu heller).
    Eller menar dem att det skall jagas varg från helikopter med pejl? Djurvänner?

AKTUELLT

Webbradio: Ingen vargjakt i norra Värmland?

Värmland (JJ) Länsstyrelsens ståndpunkt om vargpopulationen i norra Värmland har retat upp jägarnas representant i viltförvaltningsdelegationen, Lennart Johannesson. – Att kalla norra Värmland för spridningszon för varg till Dalarna är bedrövligt, säger Lennart Johannesson i Jaktjournalens webbradio.

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Annonser