VARGJAKT 2011 – JJ uppdaterar kontinuerligt!

I dag startar årets vargjakt. Totalt får 20 vargar fällas i sex län. Jaktjournalen kommer kontinuerligt att uppdatera med information och bilder om hur jakten fortlöper.

Det var år 2009 som riksdagen tog beslut om en ny rovdjurspolitik som bland annat innebär en ökad regionaiserad rovdjursförvaltning, samt genetisk förstärkning av vargstammen genom flytt av vargar. Licensjakten på varg ses som en kompensation för denna flytt av vargar.

Förra året tillät Naturvårdsverket jakt på 27 vargar i fem län. Och i år är det alltså 20 vargar som får fällas, jakten bedrivs i år i sex län. 
Enligt Naturvårdsverket är målet att beslut om licensjakt ska användas för att vargstammens tillväxt ska begränsas, samt att det maximala antalet vargar ska uppgå till 210 djur. 

0 kommentarer

AKTUELLT

Uppdaterad: Rialavarg påskjuten

Riala (JJ) Vid lunchtid idag avlossades skott mot den varg som det bedrivs skyddsjakt på i Rialaområdet norr om Stockholm. Eftersök har genomförts och vargen träffades inte.

Vill ha fler älgar

Betesskadorna minskar samtidigt som älgstammen ökar något i Värmland. För att få tillbaka en meningsfull jakt krävs ett bättre anpassat skogsbruk, en adaptiv vargförvaltning och mera älg i de värmländska skogarna, skriver Svenska Jägareförbundet Värmland i ett pressmeddelande.

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser