Varghybridrättegången gav fällande domar

Finland (JJ) Tolv personer fälldes för grovt jaktbrott i rättegången om den illegala vargjakten i Perho i finska Österbotten. För tre misstänkta jägare ogillades åtalet. Rätten menar att det är mycket osannolikt att de skjutna vargarna varit så kallade hybrider.

Rätten har tagit fasta på forskningsresultat och vittnesmål angående frågan om de tre vargarna som sköts i januari 2013 var renrasiga vargar eller så kallade hybrider, alltså en korsning mellan varg och hund.

Vasabladet skriver att domstolen drar slutsatsen att det mycket osannolikt att statens dna-jämförelsematerial för varg skulle ha blandats upp med hundgener, varpå försvarets huvudsakliga argument i rättegången saknade bäring.

Tingsrätten kan dock inte utesluta att de dödade vargarna har 12,5 procent hundgener i sig, något som dock inte påverkar juridiken. Vasabladet rapporterar att en sådan hybrid ändå inte äventyrar vargstammens renhet och därför bör betraktas som en äkta varg.

De tolv män som fälldes av tingsrätten döms till villkorlig dom, ett år och två månaders fängelse. De får också jaktförbud i fyra år framöver och deras vapen har förverkats.

Läs också:
JJ 26/11-14 Finska jägare åtalade för tjuvjakt på varg
JJ 5/3-14 Skjutna vargar inte renrasiga?

AKTUELLT

Benelli MR1 i Kammarrätten

Göteborg (JJ) I går genomfördes muntliga förhandlingar i Kammarrättens prövning av Toni Celans överklagan om avslaget på licensansökan för en Benelli MR1. Under förhandlingarna drog Polisen tillbaka flera av sina skäl för avslaget.

Befarade vargskador var bett efter björn

Hälsingland (JJ) Den stövare som blev svårt biten av rovdjur på tisdagsförmiddagen, söder om Alfta och Bollnäs, attackerades av björn, inte varg. – Det var svårt att bedöma, säger besiktningsman Bert Eriksson.

Alla hundar uttagna inför Småhunds-SM

Ydre (JJ) På måndag släpps Sveriges tolv bästa drivande hundar i skogarna utanför Ydre. Då avgörs nämligen 2017 års upplaga av Småhunds-SM. Jaktjournalen liverapporterar såklart.

Fällde guldbock på första jakten

Falköping (JJ) Det blev max utdelning för 15-årige Emil Nilsson när han gick ut på sin första uppsiktsjakt: Han fällde en guldbock. – Vi hade sett den under sommaren men trodde inte att den var så stor, säger pappa Peter som satt bredvid och filmade dramatiken.

Känner sig lurade på godsjakt

Skåne (JJ) Tio jägare köpte jakt på ett gods och betalade tillsammans 130 000 kronor. Det visade sig dock att den som sålde jakten inte ägde marken i området.

Annonser