Varghybridrättegången gav fällande domar

Finland (JJ) Tolv personer fälldes för grovt jaktbrott i rättegången om den illegala vargjakten i Perho i finska Österbotten. För tre misstänkta jägare ogillades åtalet. Rätten menar att det är mycket osannolikt att de skjutna vargarna varit så kallade hybrider.

Rätten har tagit fasta på forskningsresultat och vittnesmål angående frågan om de tre vargarna som sköts i januari 2013 var renrasiga vargar eller så kallade hybrider, alltså en korsning mellan varg och hund.

Vasabladet skriver att domstolen drar slutsatsen att det mycket osannolikt att statens dna-jämförelsematerial för varg skulle ha blandats upp med hundgener, varpå försvarets huvudsakliga argument i rättegången saknade bäring.

Tingsrätten kan dock inte utesluta att de dödade vargarna har 12,5 procent hundgener i sig, något som dock inte påverkar juridiken. Vasabladet rapporterar att en sådan hybrid ändå inte äventyrar vargstammens renhet och därför bör betraktas som en äkta varg.

De tolv män som fälldes av tingsrätten döms till villkorlig dom, ett år och två månaders fängelse. De får också jaktförbud i fyra år framöver och deras vapen har förverkats.

Läs också:
JJ 26/11-14 Finska jägare åtalade för tjuvjakt på varg
JJ 5/3-14 Skjutna vargar inte renrasiga?

AKTUELLT

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Så vill Moderaterna underlätta för jägare

Kungsbacka (JJ) Moderaterna tar strid emot det föreslagna regeländringarna i svensk vapenlagstiftning. De kommer att rösta emot alla förslag som försämrar för jägare och sportskyttar. Partiet vill också att vapenägare tillåts inneha fler vapen och förvara dem hos andra personer med vapenlicens.

Larm om illegal vargjakt ifrågasätts – ”inga bevis”

Värmland (JJ) Vargforskare Olof Libergs påstående att den illegala vargjakten ökar har mötts av starka reaktioner. En som ifrågasätter siffrorna är värmländske jägaren Lars Oskarsson. – Han har inga bevis utan han har beräknat detta, säger Lars Oskarsson i Jaktjournalens webbradio.

Annonser