Varghybrider får ökat skydd

Bernkonventionen skärpte förra veckan skyddet av varghybrider – vargar med inblandning av gener från hund eller andra hundliknande djur. Hybriderna var tidigare fredlösa och kunde skjutas av vem som helst.

Förslaget till ändring kommer från LCIE – Large Carnivores Initiative for Europe – som är en sammanslutning av forskare och naturvårdsorganisationer. 

Tidigare i år klubbades ett förslag som innebär att hela Europa skall ha livskraftiga och sammanhängande vargstammar. Det förslag som nu godkänts av Bernkonventionen syftar till att förhindra lokala jägare från att skjuta hybrider.

Föreningen Folkaktionen Ny Rovdjurspolitik har tillsammans med andra organisationer från Finland, Frankrike, Italien och Schweiz protesterat mot det ökade skyddet för varghybrider.

I Finland pågår just nu en rättegång om illegal jakt på varg där frågan kring hybrider har aktualiserats.

AKTUELLT

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Vargen i Arvidsjaur stött ett par mil söderut

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsens personal har lyckats stöta vargen ett par mil från Arvidsjaur och renarna i Västra Kikkejaure sameby. – Men här har den varit förut, så den har nog bara gått sin vanliga runda, säger en renskötare i Mausjaur sameby.

Film: Leif sågade loss älgen

Stockholm (JJ) Leif Gisslén räddade sannolikt livet på en älg i Stockholms skärgård i onsdags morse. Älgen hade fastnat i en gunga och Leif hjälpte den loss.

Annonser