Vargfri kommun inte mot lagen – det hävdar Nordanstigs kommun

NORDANSTIG(JJ). Nordanstigs kommun menar att beslutet om att verka för en vargfri kommun inte strider mot kommunallagen. Detta är något som framgår i det yttrande som kommunen lämnat till förvaltningsrätten.

Förvaltningsrätten i Falun har fått in anmälningar från flera privatpersoner om kommunens omstridda beslut att verka för en vargfri kommun.

Från kommunens sida menar man att beslutet innebär en uttalad ståndpunkt i frågan och de framhåller att de inte anser sig ha beslutanderätt när det gäller vargfrågan. 

Kommunen menar att det tydligt framgår att motionen inte ifrågasätter statens ansvar för rovdjurspolitiken. Nordanstigs kommun hävdar att motionssvaret inte strider mot kommunallagen. 

En politiker reserverade sig mot det yttrande som lämnades till förvaltningsrätten. Det var 13 av 26 röstande i kommunfullmäktige som reserverade sig mot beslutet att verka för en vargfri kommun. 
Förvaltningsrättens beslut meddelas under våren. 
Det här rapporterar Hudiksvalls Tidning.

0 kommentarer

AKTUELLT

Webbradio: Ingen vargjakt i norra Värmland?

Värmland (JJ) Länsstyrelsens ståndpunkt om vargpopulationen i norra Värmland har retat upp jägarnas representant i viltförvaltningsdelegationen, Lennart Johannesson. – Att kalla norra Värmland för spridningszon för varg till Dalarna är bedrövligt, säger Lennart Johannesson i Jaktjournalens webbradio.

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Annonser