Vargfrågan utreds ännu en gång

Stockholm (JJ) Vargfrågan ska utredas ännu en gång. Regeringen anser att det vetenskapliga underlaget för vargstammens storlek hanterats på ett tveksamt sätt och vill ha en ny analys av stammens sårbarhet.

Enligt miljöminister Åsa Romson (MP), som presenterade beslutet tillsammans med landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) på torsdagen, är den nuvarande nationella miniminivån för stammen, 270 vargar, i allt för hög grad grundad på politiska överväganden. Hon är också kritisk till att nivån bestämdes genom omröstning i riksdagen.

Frågan är om riksdagen ska avgöra den här frågan. Det var ett avsteg från tidigare praxis. Vi anser att vetenskapen ska bestämma nivån, säger Romson.

Nya analyser
Det innebär att Naturvårdsverket återigen får utreda vad som ska räknas som gynnsam bevarandestatus för varg. En ny sårbarhetsanalys ska tas fram, ”utifrån en bred vetenskaplig grund”. Det blir en i raden av många rovdjursutredningar de senaste 15 åren.

– Men verket ska också redovisa de socioekonomiska problemen med en stark vargstam. Glesbygdsbefolkningens intressen ska beaktas, säger Romson.

Kritiska moderater
Föga förvånande är den förra regeringen starkt kritisk till den nya utredningen. Ulf Berg, talesperson i jaktfrågor för Moderaterna, tror att Romson vill ha fram nya siffror där miniminivån ligger mycket högre än i dag.

Det är välkänt att Miljöpartiet vill ha betydligt fler vargar, och målet med en ny utredning måste väl vara att komma fram till något helt annat än den nuvarande politiken.
– Det är trist när vi nu äntligen fått i gång en fungerande förvaltning, säger Berg.

Romson och Bucht inrättar också en permanent vargkommitté som Naturvårdsverket krävt. Den kommer att bestå av representanter för olika intressen.

Man avser också att öka anslagen för skydd av tamdjur, och tillsätter dessutom en utredning för att få ett bättre system för beslut och juridisk prövning av licensjakt på varg. Utredningen är ett svar på de senaste årens återkommande överklaganden av licensjakten. Det har lett till att jakten upprepade gånger hamnat i långbänk i olika domstolar skriver TT.

AKTUELLT

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Annonser