Vargen – vän eller fiende?

I januari skedde den första licensjakten på svensk varg på 45 år. Hur gick det egentligen till när vargen förvandlades från ett fridlyst djur till ett lovligt jaktbyte? Värmlandsnytts reporter Rino Rotevatn har i flera år följt debatten kring den svenska vargstammen och har gjort filmen Vargens väg – från fridlyst till fredlös.

Den historiska vargjakten i januari 2010 ägde rum i Värmland, Dalarna, Örebro län, Västra Götaland och Gävleborg. Det var den första licensjakten på varg i Sverige på 45 år och på bara några dagar var kvoten på 27 vargar fylld.
Över 12 000 jägare hade registrerat sig för att jaga djuret och totalt sköts 28 vargar. I filmen speglas de konflikter som vargen har orsakat ända sedan den återetablerade sig i det mellansvenska skogsbältet under 1970-talet.
Konflikter som inte bara handlar om rivaliteten mellan människa och varg, utan också om de slitningar som vargfrågan orsakat människor emellan. I filmen medverkar både förespråkare för vargjakten såväl som motståndare till den.
I samband med programmet arrangeras en chatt med Lennart Johannesson, ordförande i Svenska Jägareförbundet i Värmland och Jenny Brodén, ordförande för Svenska Naturskyddsföreningen i Värmland. Chatten öppnar klockan 20.00 den 4 mars på svt.se/varmlandsnytt.

1 kommentar

  • riktat
    Hur kan vargen helt plötsligt blivit fredlös i titeln på filmen det finns väl inget djur som är så besyddat som vargen,varför?
    Den ställer till med lika mycket skada eller mer än mårdhunden och den skall utrotas men det är väl för att den är ett hot mot fågelskådarnas intresse.

AKTUELLT

Webbradio: Ingen vargjakt i norra Värmland?

Värmland (JJ) Länsstyrelsens ståndpunkt om vargpopulationen i norra Värmland har retat upp jägarnas representant i viltförvaltningsdelegationen, Lennart Johannesson. – Att kalla norra Värmland för spridningszon för varg till Dalarna är bedrövligt, säger Lennart Johannesson i Jaktjournalens webbradio.

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Annonser