”Vargen är helt oskygg”

Växjö (JJ) Två golfspelare tog med sin chihuahua på golfrundan i Ramkvilla i Småland i helgen. Plötsligt hörde mannen ett flåsande när han skulle putta. Två meter bakom honom stod en varg. Kvinnan lyfte upp chihuahuan och försökte få vargen att lämna området innan hon förstått att det var en varg. De båda höll sina golfklubbor som gardering, vargen sprang vidare efter en stund.

Den mycket oskygga vargen på vandring från Skåne och Halland har nu nått länet. Bo Petersson från Braås och familjen Adamsson i Råsen kom bara några 10-talet meter ifrån.
Mängder med rapporter har strömmat in till rovdjursspåraren Anders Gunnarsson i Jönköpings län, skriver tidningen Smålands Posten.

– Vi har fått rapporter hela vägen uppåt, vargens riktning från Halland åt nordost och under söndagen har det ringts in många observationer i gränstrakterna till Kronoberg. Den här vargen tar ingen som helst notis om människor och går precis som han vill. Det är så klart inte bra. Antagligen har den haft så mycket kontakt med människor att den inte är rädd längre.

Bo Petersson berättar hur vargen följde efter honom när han var på cykeltur runt Örken i det fina vädret.
– Jag trodde först det var något annat djur men sen såg jag att det var en varg, jag vände 180 grader och cyklade till ett hus jag precis kört förbi. Han kom bara efter. Jag får erkänna att jag blev uppjagad och rädd, säger Bo Petersson.

Familjen Adamsson i Råsen hörde hör Bo Petersson kom skrikande, de hade precis släppt ut sina får och nya lamm på bete till påsk men det blev till att ta in allihop igen.
– Jag stod och vaktade djuren medan de andra gav sig iväg och de kom bara några meter ifrån vargen, berättar Inger Adamsson. För att få vargen bort från fåren tvingades de ta till bilen, tuta och driva den framför sig in i skogen.

AKTUELLT

Steyr-Mannlicher Zephyr

Det är inte alltid som småviltstudsare känns som fullvuxna. Zephyr från Österrikiska Steyr-Mannlicher är ett undantag från denna regel. Småviltstudsaren känns som mycket vapen och är en stark utmanare i småviltstudsarklassen.

Ismans Yes – en spektakulär jaktmaskin

Ismans Yes har ett grundmurat ryckte som rådjursdrivare. Prestationerna under 2016 är häpnadsväckande med en seger i det stora Vegaprovet i Norge med den högsta poängen som noterats på den vackra ön utanför Brønnøysund vid Helgelandskusten. Hösten avslutades med en ny framgång med andraplatsen i Basset-SM på Öster Malma. Det var dessutom första gången Yes var i kontakt med dovvilt.

Resurser devalveras

Det finns ett inbyggt bekymmer och en underliggande föraktfull ton i att se vilt som skadedjur snarare än som resurs. Länsstyrelser har under flera år beståndsreglerat rovdjursstammarna i norr i smyg via frikostiga skyddsjaktsbeslut. Nu verkar det dock som om myndigheter och politiker gått för långt.

Vargen har kommit till paradiset

Markerna är fulla av vilt. I området norr om sjön Roxen i Östergötland är viltstammarna av älg, rådjur, hjort och vildsvin täta. Hit till paradiset har även ett vargpar etablerat sig och inom de närmaste veckorna väntas den första valpkullen i modern tid att födas i Östergötland.

Jägare måste få sälja vildsvinskött

– Jägare måste få möjlighet att sälja vildsvinkött direkt till konsumenter och företag, säger Svenska Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson och LRF:s ordförande Palle Borgström.

Webbradio: Jarlås larm om ökad tjuvjakt ifrågasätts

Kungsbacka (JJ) Tjuvjakten på stora rovdjur eskalerar. Det är budskapet som miljöåklagare Christer B Jarlås för fram i en SVT-intervju. Jägareförbundets Daniel Ligné är kritisk. – Senaste undersökningen är från 2011 och då minskade den illegala jakten, säger Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Annonser