Vargbesök i Norrtäljetrakten

En sändarförsedd varg befinner sig sedan några dagar i Norrtäljetrakten. Vargen har rört sig över stora områden sedan den lämnade reviret i Gävleborgs län, rapporterar länsstyrelsen i Stockholm.

Vintern 2008/09 registrerades en familjegrupp bestående av 7-8 vargar i Galvenområdet i Gävleborgs län. Med hjälp av DNA-analys konstaterades att en av föräldrarna var en invandrad finsk/rysk varg. Föräldraparet samt två valpar försågs då med GPS-halsband. Anledningen är bland annat att familjen, och då i synnerhet valparna, är av särskilt genetiskt intresse eftersom en förälder är invandrad från Finland/Ryssland. En av valparna har vandrat söderut och befinner sig nu i Norrtälje kommun.

– Vi följer detta noga eftersom den genetiska situationen för den svenska vargstammen är mycket problematisk. Den skandinaviska vargstammen uppvisar en varierande grad av inavelsdefekter och även om antalet vargar ökar så är vargstammen inte långsiktigt säkrad, säger Anders Nylén, naturvårdschef, Länsstyrelsen i Stockholm.

Den sändarförsedda vargen som just nu befinner sig i länet bedöms kunna bidra till att minska antalet inavelsdefekter i framtiden.

7 kommentarer

 • -Snart!
  Snart är den skjuten eller förflyttad!Den är ju snart nere i Stockholm! Den är ju redan i länet och den länstyrelsen beviljar ju direkt!

 • Beredd
  Grannens fårhage går 1 dm från där jag parkerat bilen och 9,5 m från huset.Jag är beredd att minska genbanken!

 • Snälla!
  Låt den leva! i alla fall länge nog för att Stockholmarna får smaka på hur roligt det är att ha varg runt sig. Allra helst ett par tre föryngringar i Stockholms län. Då hade alla våra problem försvunnit som en dålig dröm i gryningen.
  Chanserna är dock ytterst små då NVV är fullständigt i händerna på infiltrerade aktivister och de kommer inte att tillåta deras stöd urholkas av att storstadsbefolkningen blir varse om sanningen. Skall vi slå vad om att den tillbringar endast några få dagar till i livet?

 • Borta snart!
  Helt säkert är att dom plockar bort vargen om den stannar där,för stockholmarna lever i en skyddad värld iaf när det gäller rovdjur.Önskar dock ingen problemen vargarna kan ställa till med…

 • Värdefulla gener – skit snack
  Det ska bli intressant att se vad som sker om den börjar ställa till problem för fårägarna där nere. Om det skulle beviljas skyddsjakt så måste ju det innebära att föräldrarna här uppe i hälsingland inte har så otroligt värdefulla gener som man har sagt! Personligen så tror jag att den får leva kvar där den är tills man har gjort plats för den i värmland eller dalarna efeter vinterns jakt! Vänta så får ni se…

 • vargkramare
  Har en fråga att här till er som så stort kallar er djurvänner. Mårdhunden är på intågande, den har vi inte haft i Sverige förr så ni borde väl börja agera för den med? För ni vill väl ha den i våran världsfauna trots att den sprider alla mögliga sjukdomar??? Lilla Sverige ska ju rädda alla världens djur!herregud, vakna nu era dårar / skjuts för lite

AKTUELLT

Webbradio: Ingen vargjakt i norra Värmland?

Värmland (JJ) Länsstyrelsens ståndpunkt om vargpopulationen i norra Värmland har retat upp jägarnas representant i viltförvaltningsdelegationen, Lennart Johannesson. – Att kalla norra Värmland för spridningszon för varg till Dalarna är bedrövligt, säger Lennart Johannesson i Jaktjournalens webbradio.

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Annonser