Vargbeslut väntas idag!

Karlstad (JJ) Kammarrätten i Göteborg har skjutit upp beslutet om licensjakt på varg. Beslutet väntades under onsdagen då tiden för att överklaga gick ut vid lunchtid. Nu väntas kammarrätten lämna ett besked om vargjakt eller inte i dag.

EU-domstolen konstaterase på tisdagen att Århuskonventionens regler om tillgång till rättslig prövning i miljöfrågor inte har direkt effekt inom EU-rätten.

Domslutet innebär att man inte har rätt att lägga sig i EU-länders regler för överklaganden, exempelvis vid licensjakt på varg. Förvaltningsrätten i Karlstad gjorde därmed fel när den stoppade årets vargjakt enligt Jägarförbundet.

– Att kammarrätten inte tog ett beslut direkt när EU-domslutet kom tycker jag är obegripligt, säger Gunnar Glöersen, nationell rovdjursansvarig vid Svenska Jägarförbundet, till Värmlands Folkblad.

AKTUELLT

Hur stoppas aktivister som saboterar vargjakt?

Västmanland (JJ) Aktivister stör vargjakten i Kölstareviret i Västmanland. – Det är märkligt att polisen inte agerar, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen i Jaktjournalens webbradio. Men polisen meddelar att utredning pågår.

Evalds företag ruinerades av Naturvårdsverket – nu stämmer han staten

Evald Hellgren bedrev en blomstrande näringsverksamhet i Örträsk i Västerbotten när Naturvårdsverket felaktigt drog in tillståndet för hans populära vildsvinsfälla Sinkabirum. Två år senare fick han rätt i kammarrätten, som konstaterade att Naturvårdsverket överhuvudtaget ”inte haft fog för sitt beslut” – men då hade hans firma ruinerats. Evald vände sig till Justitiekanslern för att få ersättning för sina förluster men fick avslag med motiveringen att Naturvårdsverkets fel inte varit tillräckligt ”uppenbart”. Nu stämmer Evald Hellgren staten med hjälp av Centrum för rättvisa.

Kvinna attackerad av älg

Umeå (JJ) En kvinna i Umeå attackerades på lördagseftermiddagen av en älg. Polisen fick rycka ut och hämta kvinnan i skogen.

Debatt: Vem vågar skjuta en skabbangripen varg?

Jägaren Patrik Myrvold frågar sig vilken jägare som vågar befria en skabbvarg från sina plågor. Om någon forskare menar att vargen skulle ha överlevt rävskabben den hade, så kommer jag att fällas för grovt jaktbrott med allt vad det innebär, skriver Myrvold i sin debattartikel.

Annonser