Vargattacker mitt i Lillhärdal!

De två senaste dygnen har vargar varit inne i Lillhärdal, Härjedalen, och rivit rådjur. – Det har gått för långt. Det är ingen som vill ha varg mellan husen, säger Bjarne Eggen till Östersunds-Posten.

I fredags hittade byborna det första rådjuret som var rivet. På lördagsmorgonen hittades ännu en vargrivet rådjur bara 50 meter från skidskytten Anna Carin Olofssons hus.
– Det finns spår efter varg överallt i byn. Och jag tror att det är två stycken som smyger runt här på nätterna. Snart törs väl inte folk gå ut, säger Bjarne Eggen. Enligt uppgift har gråben satt sina avtryck bland annat runt skolan, kyrkan och många andra fastigheter i byn.Den ena vargen, tiken, är försedd med sändare vilket gör att länsstyrelsen kan se vart hon varit. Enligt positionerna har hon funnits på den plats och i den tidpunkt det senaste rådjuret rivits. – Det stämmer. Honan har varit på samma plats och jag bedömer det som troligt att det är vargen som rivit rådjuret, säger naturvårdshandläggare Jessica Backeryd som har hand om rovdjursfrågor vid länsstyrelsen. Naturbevakare ska i dag undersöka de dödade rådjuren och kontrollera spåren. – Den första åtgärden blir att försöka skrämma bort vargarna. Att de river rådjur innebär inte att det är aktuellt med skyddsjakt i det här läget, säger Jessica Backeryd, till Östersunds-Posten.

0 kommentarer

AKTUELLT

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser