Vargattack på fäbod

Nysjön (JJ) Vad som tros vara en eller flera vargar rev under fredagen fyra får på Nysjöns fäbod fem mil norr om Falun. ­­– Det har gjort massor av vargobservationer i i sommar och rivits får på fäbodar i närheten, berättar Göran Andersson, stugägare på fäboden.

Trots att området där sex kalvar, fyra kor, tolv getter och nio får är inhägnad med en gärdsgård med en eltråd på toppen tog sig vargarna in till djuren.

På fredagen upptäckte man att det saknades får. Några unga pojkar började leta fåren, men det var först på eftermiddagen när flera vuxna deltog som man hittade två döda får. På lördagsmorgonen hittades ytterligare två döda får. En besiktningsman är på väg till fäboden.

Göran Andersson berättar för Jaktjournalen att man under sommaren gjort många vargobservationer i närområdet. Det har dessutom skett flera vargattacker på näliggande fäbodar. På fäboden Grejsan rev vargarna sju får och för fjorton dagar sedan var det en vargattack på Alldebacka fäbod i Övertänger där 13 får dödades. På Kurberbets fäbod tog vargarna två får.

– Det är tydligt att vargarna fått smak på fårkött samtidigt som länsstyrelsen i Dalarna avslår varje ansökan om skyddsjakt, säger en upprörd Göran Andersson.

AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser