Vargattack mot får norr om Rättvik

Rättvik (JJ) En vargattack mot får inträffade natten mot måndagen vid en fäbod norr om Rättvik.

En tacka hittades dödat på en inäga i Gulleråsen, cirka två mil norr om Rättvik.

– Fäboden ligger på västra sidan om väg 301. Just här har vi varit förskonade från vargar hittills. Men i våras dök det upp en och den är väl här och spanar emellanåt, säger Ingemar Bertilsson som äger fäboden.

Han har lånat ut den till djurägaren, som hade 33 får på fäboden före attacken.

– Nu har en person övernattat på fäboden och tittat till djuren. De ska flyttas till en annan plats eftersom björnjakten börjar snart, säger Ingemar Bertilsson.

Fäboden ligger inom området för Siljansringen, som haft vargetableringar många år.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Ellinge Game Fair lockar jägarna

Eslöv (JJ) I slutet av augusti blir det premiär för Ellinge Game Fair på Ellinge Slott strax utanför Eslöv. I samarbete med Jaktgrossisterna kommer besökarna att kunna ta del av årets utrustningsnyheter. Jaktjournalen har utsetts till officiell mässtidning och kommer självklart också att finnas på plats.

Så ska Sverige spöa Norge i första NM för ledhundar

Nora (JJ) I månadsskiftet augusti-september avgörs det första nordiska mästerskapet för ledhundar. – Taktiken är träning och åter träning, säger norabon Tomas Lager, som leder det svenska landslaget i tävlingarna, i Jaktjournalens webbradio.

Projekt vill lyfta viltköttet

Töreboda (JJ) Det nystartade projektet ”Rätt vilt till rätt kund” vill främja en så kort viltvarukedja från skog till matbord som möjligt. Med information och utbildning vill projektledare Per Åke Jern lyfta fram viltköttet som en råvara som kan erbjudas på både privata och offentliga menyer.

Debatt: Allt mindre trovärdigt att varg inte planterats ut

De norska akademikerna Øyvind Øverli och Torstein Steine finner det allt mindre trovärdigt att planerna på utplantering av varg i Sverige aldrig genomförts. Det skriver Øverli och Steine i den här debattartikeln, som först publicerades av norska sajten Forskning.no

Annonser