Vargattack i Östergötland – hittills elva döda får

ÖSTERGÖTLAND(JJ). Totalt elva får har hittats döda eller avlivats på grund av skador de fått vid torsdagens vargattack i Hällestad utanför Finnspång. Sex får saknas fortfarande och två till är rivna men tros klara sig. Det fanns totalt 400 får i hagen.

Vargen har troligen tagit sig in i hagen via en sjö. Trots att bättre stängsel hade kunnat rädda fåren så får inte djurägare i Östergötlands län någon ekonomisk hjälp för att sätta upp bättre stängsel.
Lasse Larsson, besiktningsman på länsstyrelsen, säger till Sveriges Radio P4 Östergötland att pengarna iställt i första hand gått till de län som har föryngringar och etableringar av varg.
– Det är inte roligt för den stackars djurägaren och fåren framförallt, säger Larsson till Sveriges Radio P4 Östergötland.

För lantbrukaren Jonas Karlsson är det inträffade ett hårt slag. Han uppger för Norrköpings Tidningar att han ska flytta fram fåren till en hage närmare huset för att kunna ha bättre kontroll på djuren. 
Lasse Larsson är helt säker på att det är varg som attackerat djuren och han är också säker på att det bara handlar om en varg.
Han säger till Norrköpings Tidningar att det finns stor risk att vargen återvänder då den vet om att det finns mat på platsen. Länsstyrelsen kommer nu att hjälpa till med en lina, med små lapptäcken, som ska skrämma bort vargen om den återvänder. Men Larsson menar att detta inte är någon långsiktig lösning.

0 kommentarer

AKTUELLT

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Älgdrev rakt genom centrala Råneå

Norrbotten (JJ) Älgjägaren Anders Nordström har aldrig varit med om något liknande. Den stora älgtjuren valde att springa rakt genom centrala Råneå när den fick jämthunden Bullen efter sig.

Skogsägare vill minska rådjursstammen

Gotland (JJ) Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör i ett uttalande till tidningen Helagotland.se. Rådjuren på ön äter upp skogsplantorna för skogsbrukarna där.

Meningen med livet

För de allra flesta arter består meningen med livet i att föröka sig och föra sina gener vidare till en ny generation. Människan har en tendens att överdriva.

Annonser