Vargattack i Grangärde

Grangärde (JJ) Under natten till i går skedde en vargattack på lamm i Grangärde. Nu försöker rovdjursansvariga i jaktvårdskretsen förgäves få tag i Länsstyrelsen för att få beviljat skyddsjakt.

Fredrik Perols, rovdjursansvarig i Grangärde jaktvårdskrets bekräftar att vargen har tagit ett, möjligen två, lamm för en djurägare i Grangärde. 

Attacken skedde natten till i går då vargen gick in i en hage mitt i byn och tog lammen.

Länsstyrelsen har varit på plats och besiktigat platsen, men har nu tagit helg. På grund av det får inte jägarna i området något besked om de får skyddsjaga vargen eller inte.  

– Jag antar att vi får avvakta till måndag och gå den långa vägen via en ny ansökan. Då är vargen antagligen inte kvar i närheten. 

Grangärde har tidigare haft problem med vargar som rör sig dag- som nattetid mitt inne i byn. Skyddsjakt har beviljats vid ett tillfälle men då varit så begränsad att någon varg aldrig kunde skjutas.  

AKTUELLT

Jägare måste få sälja vildsvinskött

– Jägare måste få möjlighet att sälja vildsvinkött direkt till konsumenter och företag, säger Svenska Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson och LRF:s ordförande Palle Borgström.

Webbradio: Jarlås larm om ökad tjuvjakt ifrågasätts

Kungsbacka (JJ) Tjuvjakten på stora rovdjur eskalerar. Det är budskapet som miljöåklagare Christer B Jarlås för fram i en SVT-intervju. Jägareförbundets Daniel Ligné är kritisk. – Senaste undersökningen är från 2011 och då minskade den illegala jakten, säger Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Genetiskt viktig varg i Västra Götaland ett mysterium

Stenungsund (JJ) En så kallat genetiskt viktig varghane ha konstaterats i trakterna av Stenungsund. Hans existens är ett mysterium: Tiken som födde honom ska vara en varg som invandrat från Finland-Ryssland, men var den tiken håller hus vet ingen idag. – En märklig historia, säger Nelly Grönberg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Västra Götaland.

Debatt: Genomförandet av EU-direktiv i vapenlagstiftningen

Kungsbacka (JJ) Den 3 april 2017 beslutade dåvarande statsrådet Anders Ygeman (S) att uppdra åt hovrättsrådet Kazimir Åberg att utreda vissa frågor på vapenlagstiftningens område. I Åbergs utredning föreslås hur EU:s nya vapendirektiv ska implementeras i svensk lagstiftning. Dagens debattör är kritisk till denna utredning och ger egna förslag.

Unga vargar förväntas klara sig på egen hand

Värmland (JJ) Vargvänner rasar över att alfadjuren i Rackstadreviret sköts – och att årsvalpar nu ska svälta ihjäl. Faktum är dock att det är den här årstiden många ungvargar vandrar ut från sina födelserevir.

Annonser