Vargattack i Blekinge

Sandhamn (JJ) Länsstyrelsens besiktningsmän konstaterat angrepp av varg på får i hage i Sandhamn, Karlskrona kommun, norr om Torhamn. Attacken ägde rum i förra veckan.

Fyra tackor och sex lamm har angripits. Det är osäkert om alla dödats av varg.  Enligt besiktningsmännen på plats skedde angreppet i början på veckan. Hagen gränsar både till stenmur och vatten vilket gör det lättare för rovdjur att ta sig in.

Länsstyrelsen uppmanar tamdjursägare i området att öka tillsynen på sina djur och se över sina stängsel. De ber också allmänheten fortsätta rapportera om de ser varg eller något annat av de stora rovdjuren. Rapporter kan lämnas till skandobs.se eller via telefonsamtal till länsstyrelsens rovdjursspårare/besiktningsmän.

Detta meddelar länsstyrelsen i Blekinge län i ett pressmeddelande.

AKTUELLT

Hur stoppas aktivister som saboterar vargjakt?

Västmanland (JJ) Aktivister stör vargjakten i Kölstareviret i Västmanland. – Det är märkligt att polisen inte agerar, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen i Jaktjournalens webbradio. Men polisen meddelar att utredning pågår.

Evalds företag ruinerades av Naturvårdsverket – nu stämmer han staten

Evald Hellgren bedrev en blomstrande näringsverksamhet i Örträsk i Västerbotten när Naturvårdsverket felaktigt drog in tillståndet för hans populära vildsvinsfälla Sinkabirum. Två år senare fick han rätt i kammarrätten, som konstaterade att Naturvårdsverket överhuvudtaget ”inte haft fog för sitt beslut” – men då hade hans firma ruinerats. Evald vände sig till Justitiekanslern för att få ersättning för sina förluster men fick avslag med motiveringen att Naturvårdsverkets fel inte varit tillräckligt ”uppenbart”. Nu stämmer Evald Hellgren staten med hjälp av Centrum för rättvisa.

Kvinna attackerad av älg

Umeå (JJ) En kvinna i Umeå attackerades på lördagseftermiddagen av en älg. Polisen fick rycka ut och hämta kvinnan i skogen.

Debatt: Vem vågar skjuta en skabbangripen varg?

Jägaren Patrik Myrvold frågar sig vilken jägare som vågar befria en skabbvarg från sina plågor. Om någon forskare menar att vargen skulle ha överlevt rävskabben den hade, så kommer jag att fällas för grovt jaktbrott med allt vad det innebär, skriver Myrvold i sin debattartikel.

Annonser