Vargarna slår fler älgar i Sverige än i Nordamerika

VÅLÅDALEN(JJ). Antalet slagna älgar per varg och dag är upp till tre gånger högre i Skandinavien än vad det är i Nordamerika. Det kan forskarna konstatera efter att ha jämfört vargreviren i Skandinavien med sex vargrevir i Nordamerika.

De här resultaten presenterades i går vid det internationella vargsymposiet i Vålådalen. Både i reviren i Skandinavien och i Nordamerika så lever vargarna framförallt på älg. 

Forskarna har ännu ingen förklaring till varför vargarna i Skandinavien slår så många fler älgar.  Tittar man på älgtätheten på de båda kontinenterna så är den jämförbar.
Möjligen kan en del av förklaringen vara att vargarna i Skandinavien tar fler kalvar än vuxna älgar.
Det här rapporterar TT.

1 kommentar

  • Räknefel
    Vargarna kanske är fler är de vill erkänna. Räknar man på hälften så många rovdjur, så får man ju såna siffror.

AKTUELLT

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Älgdrev rakt genom centrala Råneå

Norrbotten (JJ) Älgjägaren Anders Nordström har aldrig varit med om något liknande. Den stora älgtjuren valde att springa rakt genom centrala Råneå när den fick jämthunden Bullen efter sig.

Skogsägare vill minska rådjursstammen

Gotland (JJ) Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör i ett uttalande till tidningen Helagotland.se. Rådjuren på ön äter upp skogsplantorna för skogsbrukarna där.

Annonser