Vargarna ska skrämmas bort från Sörsjön

SÖRSJÖN(JJ). Nu ska det omgående startas försök med att avleda och skrämma vargarna för att de ska hålla sig borta från byn Sörsjön. Det har länsstyrelsen i Dalarna beslutat. I nuläget godkänner inte länsstyrelsen någon skyddsjakt på varg.

Förutom försök med skrämskott så ska det dras skoterspår i terrängen för att vargarna lättare ska kunna gå runt byn och inte igenom den. 

Boende i Sörjsön har lämnat in ansökan om skyddsjakt på två vargar. De boende i byn menar att det är stora problem med att vargarna rör sig nära bebyggelsen, flera gånger har de passerat precis utanför bebodda hus. 

-Det här är ett svårt skyddsjaktsärende, eftersom det inte är en enskild vargindivid som orsakar skada, utan en hel flock som upplevs som störande,säger Stig-Åke Svenson, miljövårdsdirektör på länsstyrelsen Dalarna, i ett pressmeddelande.

-Strax före jul sköts en varg i skyddsjakt i Sörsjön, men problemen kvarstår och det är tveksamt om det skulle ha önskad effekt med ytterligare en skyddsjakt. Men eftersom situationen upplevs som mycket svår av byborna, vill vi pröva lite andra metoder, säger Stig-Åke Svenson.

Vargreviret är beläget på båda sidor av den väg som går ingenom byn Sörsjön och de andra byarna längs vägen. Det här gör också att vargarna måste passera bebyggelse för att för att ta sig runt i reviret.
Enligt länsstyrelsen har dock vargarna inte varit närgångna mot mot människor eller uppehållit sig någon längre tid i bebyggelsen. Länsstyrelsen menar att den snörika vintern medverkar till att vargarna är extra närgånga i byn. 

-Men vi har stor förståelse för att byborna känner obehag och vill få bort vargarna från själva byn. Därför vill vi försöka ändra vargarnas rörelsemönster på andra sätt. Ett är att dra en rad nya skoterspår som vargarna kan använda, fortsätter Stig-Åke Svenson.

Då det är djup snö utnyttjar vargen plogade vägar och uppkörda skoterspår för att ta sig fram lättare, detta kan också vara en anledning till att vargarna regelbundet valt att passera genom byn.

Vidare vill länsstyrelsen pröva att skrämma bort vargarna med skrämskott och andra ljud- och ljuseffekter, samt förfölja vargen med skoter för att jaga bort den.
-Det handlar om ett försiktigt förföljande för att skrämma den, men att följa djur med motorfordon är förbjudet och där krävs att vi får dispens för metoden. Vi tycker att det är värt att pröva de här åtgärderna för att om möjligt mildra olägenheten för byborna, säger Stig-Åke Svenson.

Om det är så att vargarnas beteende inte ändras trots dessa åtgärder, eller om skador uppstår, så är länsstyrelsen beredd att på nytt pröva en skyddsjaktsansökan.

AKTUELLT

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser