Vargarna ska skrämmas bort från Sörsjön

SÖRSJÖN(JJ). Nu ska det omgående startas försök med att avleda och skrämma vargarna för att de ska hålla sig borta från byn Sörsjön. Det har länsstyrelsen i Dalarna beslutat. I nuläget godkänner inte länsstyrelsen någon skyddsjakt på varg.

Förutom försök med skrämskott så ska det dras skoterspår i terrängen för att vargarna lättare ska kunna gå runt byn och inte igenom den. 

Boende i Sörjsön har lämnat in ansökan om skyddsjakt på två vargar. De boende i byn menar att det är stora problem med att vargarna rör sig nära bebyggelsen, flera gånger har de passerat precis utanför bebodda hus. 

-Det här är ett svårt skyddsjaktsärende, eftersom det inte är en enskild vargindivid som orsakar skada, utan en hel flock som upplevs som störande,säger Stig-Åke Svenson, miljövårdsdirektör på länsstyrelsen Dalarna, i ett pressmeddelande.

-Strax före jul sköts en varg i skyddsjakt i Sörsjön, men problemen kvarstår och det är tveksamt om det skulle ha önskad effekt med ytterligare en skyddsjakt. Men eftersom situationen upplevs som mycket svår av byborna, vill vi pröva lite andra metoder, säger Stig-Åke Svenson.

Vargreviret är beläget på båda sidor av den väg som går ingenom byn Sörsjön och de andra byarna längs vägen. Det här gör också att vargarna måste passera bebyggelse för att för att ta sig runt i reviret.
Enligt länsstyrelsen har dock vargarna inte varit närgångna mot mot människor eller uppehållit sig någon längre tid i bebyggelsen. Länsstyrelsen menar att den snörika vintern medverkar till att vargarna är extra närgånga i byn. 

-Men vi har stor förståelse för att byborna känner obehag och vill få bort vargarna från själva byn. Därför vill vi försöka ändra vargarnas rörelsemönster på andra sätt. Ett är att dra en rad nya skoterspår som vargarna kan använda, fortsätter Stig-Åke Svenson.

Då det är djup snö utnyttjar vargen plogade vägar och uppkörda skoterspår för att ta sig fram lättare, detta kan också vara en anledning till att vargarna regelbundet valt att passera genom byn.

Vidare vill länsstyrelsen pröva att skrämma bort vargarna med skrämskott och andra ljud- och ljuseffekter, samt förfölja vargen med skoter för att jaga bort den.
-Det handlar om ett försiktigt förföljande för att skrämma den, men att följa djur med motorfordon är förbjudet och där krävs att vi får dispens för metoden. Vi tycker att det är värt att pröva de här åtgärderna för att om möjligt mildra olägenheten för byborna, säger Stig-Åke Svenson.

Om det är så att vargarnas beteende inte ändras trots dessa åtgärder, eller om skador uppstår, så är länsstyrelsen beredd att på nytt pröva en skyddsjaktsansökan.

1 kommentar

  • Bakspåra och skrämma.
    Det är väl bara Sten-Åke och hans drängar som inte åker i finkan, om dom spårar efter vargarna. Hur vargarna kan känna att det är ”vänner” som kommer kan jag inte förstå.
    Hur skall Sten-Åke bevara skoterspår i sommar?
    I annar fall så är det bara att stängsla in hela byn och montera grindar på vägarna. Länsstyrelsens personal tar jobbet som grindvakt!

AKTUELLT

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Älgdrev rakt genom centrala Råneå

Norrbotten (JJ) Älgjägaren Anders Nordström har aldrig varit med om något liknande. Den stora älgtjuren valde att springa rakt genom centrala Råneå när den fick jämthunden Bullen efter sig.

Skogsägare vill minska rådjursstammen

Gotland (JJ) Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör i ett uttalande till tidningen Helagotland.se. Rådjuren på ön äter upp skogsplantorna för skogsbrukarna där.

Meningen med livet

För de allra flesta arter består meningen med livet i att föröka sig och föra sina gener vidare till en ny generation. Människan har en tendens att överdriva.

Jägarna hade rätt

Årets björnjaktpremiär blev som vanligt både spännande och intensiv. En av björnjägarna som Jaktjournalen pratade med vid 08-tiden på morgonen den 21 augusti berättade för mig i samband med att han just fällt en björn. – Här i Gävleborg får man bara en chans så det gäller att allt funkar. Vad han menar är att

Bästa grytan på rådjur

Rådjuret finns i stort sett i hela landet och är dessutom ett av vårt populäraste matvilt. Med all rätt då rådjursköttet enkelt kan möras och är fintrådigt. Lyxar du dessutom till det med att göra en riktigt god gryta av rådjursköttet behöver du inte vara rädd att misslyckas. Ett av många goda recept hittar du

Annonser