Vargar ska kameraövervakas!

Nu är det klart att vargforskare ska få använda s k åtelkameror i sex kommuner.

 

Forskarna får nu använda kamera för att se vilka viltarter som besöker vargslagna älgkadaver. Tillståndet gäller i fyra kommuner i Hälsingland och Ockelbo och Sandvikens kommuner. Vargforskarna vid Grimsö forskningsstation har fått länsstyrelsens tillstånd att kameraövervaka vargdödade älgkadaver.

Målet är att se vilka olika djur som drar nytta av de vargdödade älgarna. Forskarna ska använda stillbildskamera som placeras några meter ifrån kadavret på knappt en halv meter över marken.

Fokus är riktat på kadavret. Före utsättning av en kamera krävs att markägaren gett sitt tillstånd, skriver Gävle Dagblads nätupplaga.

4 kommentarer

 • Kameraövervakning
  Nu är det bevisat, det många tror, Ägandet går före allemansrätten. Tillstånd krävs av markägaren. Marägare våga vägra kamera!

 • Föregående inlägg
  Blev lite fel formulerat. Bevisat det många inte tror skulle det vara!

 • Helt otroligt.
  Jag håller med föregående… Sen är ju frågan hur mycket våra rovdjur får kosta, för det verkar inte finnas någon hejd när det gäller att få lös pengar till forskning eller annat som heter skydd och bevakning… Är så trött på denna hysteri om att skydda och värnaom vargen, det fanns ju en anledning till att de nästintill var utrotade……..

 • vänta och se…..
  Snart kommer de hända något allvarligt då kommer dom få se va borkasstat alla miljoner var.

AKTUELLT

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Älgdrev rakt genom centrala Råneå

Norrbotten (JJ) Älgjägaren Anders Nordström har aldrig varit med om något liknande. Den stora älgtjuren valde att springa rakt genom centrala Råneå när den fick jämthunden Bullen efter sig.

Skogsägare vill minska rådjursstammen

Gotland (JJ) Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör i ett uttalande till tidningen Helagotland.se. Rådjuren på ön äter upp skogsplantorna för skogsbrukarna där.

Meningen med livet

För de allra flesta arter består meningen med livet i att föröka sig och föra sina gener vidare till en ny generation. Människan har en tendens att överdriva.

Jägarna hade rätt

Årets björnjaktpremiär blev som vanligt både spännande och intensiv. En av björnjägarna som Jaktjournalen pratade med vid 08-tiden på morgonen den 21 augusti berättade för mig i samband med att han just fällt en björn. – Här i Gävleborg får man bara en chans så det gäller att allt funkar. Vad han menar är att

Bästa grytan på rådjur

Rådjuret finns i stort sett i hela landet och är dessutom ett av vårt populäraste matvilt. Med all rätt då rådjursköttet enkelt kan möras och är fintrådigt. Lyxar du dessutom till det med att göra en riktigt god gryta av rådjursköttet behöver du inte vara rädd att misslyckas. Ett av många goda recept hittar du

Annonser