Vargar på väg att bilda revir i Västerbotten

Umeå (JJ) Länsstyrelsen i Västerbotten tror att två vargar kan vara på väg att bilda revir och bli bofasta i Nordmalingstrakten.

Länsstyrelsen i Västerbotten misstänker att vargar är på väg att bilda revir i trakterna av Nordmaling. ( Foto iStock)

Efter Junselereviret, som fanns i gränstrakterna mellan Västerbottens och Västernorrlands län under perioden hösten 2012 – våren 2014, är Nordmalingsreviret andra reviret med ett vargpar som konstateras i länet sedan först halvan av 1900-talet.

Förra veckan angreps en jakthund av en varg i samband med en harjakt, vid Högåker utanför Nordmaling.

Sedan attacken har länsstyrelsen varit ute och spårat för att ta reda på mer om vargen. Resultatet av spårningen pekar åt att det är två vargar.

– Vi bedömer att det är en hane och en hona. Åtminstone honan markerar revir regelbundet, medan hanen är mer återhållsam, säger Michael Schneider, rovdjuransvarig på Länsstyrelsen.

Spåren har hittills hittat i ett begränsat område mellan Norrfors, Nyåker och Klöse i Nordmalings kommun.

I området bedrivs renskötsel. Därför är nu en dialog med samebyarna inledd, för att samla mer information hur det ska tas vidare.

– Men det är för tidigt att säga hur vi kommer att agera. Det avgörande blir vad dna-analysen visar. Om det rör sig om den genetiskt mer värdefulla vargen från öst eller om de är från den skandinaviska stammen, säger Linda Backlund.

Förutom vargarna i Nordmalingsreviret har Länsstyrelsen under de senaste veckorna spårat ensamma vargar även i trakterna av Tvärålund och kring Bygdsiljum. Dessutom angreps två får av varg i trakterna av Rödånäs i början av oktober. Eftersom svar från DNA-analyser inte har kommit ännu så är det oklart hur många olika individer som det rör sig om. Det är oklart var denna varg eller dessa vargar befinner sig idag, rapporterar Västerbottens Folkblad.

0 kommentarer

AKTUELLT

Vinn älgjakt i Ströms Vattudal

Drömmer du om att få uppleva älgjakt när den är som bäst. Tveka då inte att anmäla dig till Jaktjournalens Vinnarjakt i Ströms Vattudal i slutet av september. Vi lottar ut fem platser till våra prenumeranter.

Dom om nougatåtel står fast

Ljusdal (JJ) Björnjägaren som dömdes i tingsrätten för att lockat björn från grannmarken och dessutom använt åtelkameror överklagade men hovrätten fastslår tingsrättens dom

Klagomål mot säljakt

Skurup (JJ) Föreningen Jaktkritikerna har skriftligen hört av sig till Skurups ledande politiker och tjänstemän för att vädja om ett förbud mot säljakt i kommunen.

GPS-märkt ren bar på CWD-smitta

Norge (JJ) Norska myndigheter avlivade förra veckan ytterligare en ren som bar på CWD-smitta. Renen försågs tidigare i år med GPS-sändare och då togs också prover på den som nu analyserats.

1 550 kaniner skjutna i Kalmar tätort

Kalmar (JJ) Kalmar kommun har gjort en stor satsning på att få ner antalet kaniner. I fjol sköts 1 550 kaniner ihjäl inom tätbebyggt område. Avskjutningen har gett resultat, men kaninjakten är långt ifrån över. Även under år 2015 jagade man och lyckades skjuta 1 324 kaniner.

Annonser