Vargar på väg att bilda revir i Västerbotten

Umeå (JJ) Länsstyrelsen i Västerbotten tror att två vargar kan vara på väg att bilda revir och bli bofasta i Nordmalingstrakten.

Länsstyrelsen i Västerbotten misstänker att vargar är på väg att bilda revir i trakterna av Nordmaling. ( Foto iStock)

Efter Junselereviret, som fanns i gränstrakterna mellan Västerbottens och Västernorrlands län under perioden hösten 2012 – våren 2014, är Nordmalingsreviret andra reviret med ett vargpar som konstateras i länet sedan först halvan av 1900-talet.

Förra veckan angreps en jakthund av en varg i samband med en harjakt, vid Högåker utanför Nordmaling.

Sedan attacken har länsstyrelsen varit ute och spårat för att ta reda på mer om vargen. Resultatet av spårningen pekar åt att det är två vargar.

– Vi bedömer att det är en hane och en hona. Åtminstone honan markerar revir regelbundet, medan hanen är mer återhållsam, säger Michael Schneider, rovdjuransvarig på Länsstyrelsen.

Spåren har hittills hittat i ett begränsat område mellan Norrfors, Nyåker och Klöse i Nordmalings kommun.

I området bedrivs renskötsel. Därför är nu en dialog med samebyarna inledd, för att samla mer information hur det ska tas vidare.

– Men det är för tidigt att säga hur vi kommer att agera. Det avgörande blir vad dna-analysen visar. Om det rör sig om den genetiskt mer värdefulla vargen från öst eller om de är från den skandinaviska stammen, säger Linda Backlund.

Förutom vargarna i Nordmalingsreviret har Länsstyrelsen under de senaste veckorna spårat ensamma vargar även i trakterna av Tvärålund och kring Bygdsiljum. Dessutom angreps två får av varg i trakterna av Rödånäs i början av oktober. Eftersom svar från DNA-analyser inte har kommit ännu så är det oklart hur många olika individer som det rör sig om. Det är oklart var denna varg eller dessa vargar befinner sig idag, rapporterar Västerbottens Folkblad.

AKTUELLT

Liten lodjursjakt i vinter

Kungsbacka (JJ) Det blir en historiskt liten lodjursjakt i Mellansverige i vinter. Endast 13 lodjur får skjutas i tre län. – Frågan är om det är vettigt att försöka hålla lostammen på den nivå som myndigheterna gör, säger Jägareförbundets rovdjursexpert, Gunnar Glöersen.

M: Förenkla för laglydiga vapenägare!

Kungsbacka (JJ) Det borde vara möjligt för jägare och sportskyttar att äga fler vapen än i dag. Det skriver moderaternas landsbygdspolitiske talesperson, Sten Bergheden, och moderate riksdagsmannen John Widegren i den här debattartikeln.

Webbradio: Så resonerar rätten om Benelli MR1

Kungsbacka (JJ) Kammarrättens dom om halvautomaten Benelli MR1 tas emot med bestörtning bland svenska jägare och skyttar. I Jaktjournalens webbradio förklarar ordföranden i målet, kammarrättsråd Marie-Louise Kraft, hur domstolen resonerat.

Jägare i stor insats mot barnsexhandel

Stockholm (JJ) Jägarkåren är stor och när den går samman händer det grejer. I just nu pågående kampanj Musikhjälpen har jägarnas insamlingsbössa redan dragit in mer än 100 000 kronor.

Annonser