Vargar kan komma att flyttas till Sörmland

SÖDERMANLAND(JJ). Den planerade flytten av invandrade genetiskt friska vargar från norra delen av landet, eller från våra grannländer i öster, rycker allt närmare. Länsstyrelsen i Södermanlands län utesluter inte att en del av de vargar som ska flyttas kan komma att placeras inom länet.

Men David Bruun, jaktansvarig på länsstyrelsen, säger till Sveriges Radio P4 Sörmland att riskerna är stora för vargarna i länet.
– Om man tittar på Sörmland så har vi ganska mycket tamdjursägare och det kan bli konflikter mellan dem och vargarna. Och ganska mycket vägar, så det innebär också en risk för vargarna, säger David Bruun.

Han menar att om det blir aktuellt för Sörmland att ta emot vargar så kommer de främst att placeras i stora skogsområden, det kan exempelvis handla om skogen kring Kolmården och Båven.

I dag är det ovanligt att djurhållare i Sörmland har vargsäkra stängsel. Något som Bruun menar måste till om Sörmland ska ha en vargstam.

När det gäller bytesdjur för vargen menar han att förutsättningarna är goda i länet. 
– Det finns väldigt mycket bytesdjur i Sörmland, som hjort och rådjur. Det är en klar fördel förstås.

0 kommentarer

AKTUELLT

Uppdaterad: Rialavarg påskjuten

Riala (JJ) Vid lunchtid idag avlossades skott mot den varg som det bedrivs skyddsjakt på i Rialaområdet norr om Stockholm. Eftersök har genomförts och vargen träffades inte.

Vill ha fler älgar

Betesskadorna minskar samtidigt som älgstammen ökar något i Värmland. För att få tillbaka en meningsfull jakt krävs ett bättre anpassat skogsbruk, en adaptiv vargförvaltning och mera älg i de värmländska skogarna, skriver Svenska Jägareförbundet Värmland i ett pressmeddelande.

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser