Vargar i Kindlareviret smet ut ur jaktområdet

Kopparberg (JJ) På söndagen blev de jakt för första gången i årets licensjakt på varg i Kindlareviret. Men vargarna smet ut.

– Det är ett väldigt svårt område att jaga. Det är för litet för att hålla vargarna kvar om i området, men det är samtidigt för stort för att man ska kunna sätta ut tillräckligt med passkyttar, säger Göran Gunnarsson, presstalesperson för jägarna.

Reviret och jaktområdet är bara cirka 10 000 hektar stort. Där har två vargar, en hane och en avkomma till honom, uppehållit sig.

Men hanen är försvunnen sedan en längre tid och tiken konstaterades senast i trakterna av Snöån utanför Ludvika.

Nya vargar

– Det här är nya vargar och vi tror att de kan ha varit tre stycken. Samtidigt fanns det spår efter fem vargar strax nordost om jaktområdet. De vargarna förföljer en älgko och hennes kalv och det är blod i spåret. De håller på att fälla kalven, berättar Göran Gunnarsson.

Jägarna i området ha spårat dagligen sedan jakten startade 2 januari. Det här var första dagen man konstaterade att det var varg i Kindlareviret.

– Det var 36 passkyttar men vi fick inte ut något lapptyg, så vargarna smet ut över en sjö i norra ändan. Hundförarna vill inte släppa några hundar eftersom de riskerar att vargar och hundar lämnar området och det inte finns några skyttar kring dem, säger Göran Gunnarsson.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Jaktförordning strider mot Europakonventionen

Kungsbacka (JJ) Högsta förvaltningsdomstolen slog häromdagen fast att Jaktförordningen strider mot Europakonventionen. En skogsägare hade rätt att överklaga Naturvårdsverkets beslut om avslag på skyddsjakt på älg till domstol.

Jaktfilm: Se när bocken fälls

I nya numret av Jaktjournalen återfinns ett bockjaktreportage signerat Julius Berg. Han hade också filmkamera med sig och fick skottsekvensen på den udda bocken fångad på film.

Stövar-SM för rävhundar flyttas

Värmland (JJ) Stövar-SM för rävhundar kommer inte som planerat att arrangeras i Norrbottens län. I stället blir det Värmlands stövarklubb som tar över stafettpinnen och arrangerar mästerskapet i vinter.

SKK och Agria fortsätter samarbete

Kungsbacka (JJ) Svenska kennelklubben och försäkringsbolaget Agria har skrivit under ett nytt avtal för fortsatt samarbete i ytterligare sju år. Avtalet innebär bland annat att Agria SKK forskningsfond även fortsättningsvis bidrar till forskning till nytta för hund och katt.

Annonser