Vargar i Kindlareviret smet ut ur jaktområdet

Kopparberg (JJ) På söndagen blev de jakt för första gången i årets licensjakt på varg i Kindlareviret. Men vargarna smet ut.

– Det är ett väldigt svårt område att jaga. Det är för litet för att hålla vargarna kvar om i området, men det är samtidigt för stort för att man ska kunna sätta ut tillräckligt med passkyttar, säger Göran Gunnarsson, presstalesperson för jägarna.

Reviret och jaktområdet är bara cirka 10 000 hektar stort. Där har två vargar, en hane och en avkomma till honom, uppehållit sig.

Men hanen är försvunnen sedan en längre tid och tiken konstaterades senast i trakterna av Snöån utanför Ludvika.

Nya vargar

– Det här är nya vargar och vi tror att de kan ha varit tre stycken. Samtidigt fanns det spår efter fem vargar strax nordost om jaktområdet. De vargarna förföljer en älgko och hennes kalv och det är blod i spåret. De håller på att fälla kalven, berättar Göran Gunnarsson.

Jägarna i området ha spårat dagligen sedan jakten startade 2 januari. Det här var första dagen man konstaterade att det var varg i Kindlareviret.

– Det var 36 passkyttar men vi fick inte ut något lapptyg, så vargarna smet ut över en sjö i norra ändan. Hundförarna vill inte släppa några hundar eftersom de riskerar att vargar och hundar lämnar området och det inte finns några skyttar kring dem, säger Göran Gunnarsson.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Jägare måste få sälja vildsvinskött

– Jägare måste få möjlighet att sälja vildsvinkött direkt till konsumenter och företag, säger Svenska Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson och LRF:s ordförande Palle Borgström.

Webbradio: Jarlås larm om ökad tjuvjakt ifrågasätts

Kungsbacka (JJ) Tjuvjakten på stora rovdjur eskalerar. Det är budskapet som miljöåklagare Christer B Jarlås för fram i en SVT-intervju. Jägareförbundets Daniel Ligné är kritisk. – Senaste undersökningen är från 2011 och då minskade den illegala jakten, säger Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Genetiskt viktig varg i Västra Götaland ett mysterium

Stenungsund (JJ) En så kallat genetiskt viktig varghane ha konstaterats i trakterna av Stenungsund. Hans existens är ett mysterium: Tiken som födde honom ska vara en varg som invandrat från Finland-Ryssland, men var den tiken håller hus vet ingen idag. – En märklig historia, säger Nelly Grönberg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Västra Götaland.

Debatt: Genomförandet av EU-direktiv i vapenlagstiftningen

Kungsbacka (JJ) Den 3 april 2017 beslutade dåvarande statsrådet Anders Ygeman (S) att uppdra åt hovrättsrådet Kazimir Åberg att utreda vissa frågor på vapenlagstiftningens område. I Åbergs utredning föreslås hur EU:s nya vapendirektiv ska implementeras i svensk lagstiftning. Dagens debattör är kritisk till denna utredning och ger egna förslag.

Unga vargar förväntas klara sig på egen hand

Värmland (JJ) Vargvänner rasar över att alfadjuren i Rackstadreviret sköts – och att årsvalpar nu ska svälta ihjäl. Faktum är dock att det är den här årstiden många ungvargar vandrar ut från sina födelserevir.

Annonser