Varg utanför Korpilombolo

Korpilombolo (JJ) Skogsmaskinföraren Petter Taavola fick syn på en varg när han arbetade nattskift norr om Korpilombolo. -Jag har sett varg förut så det här var andra gången. Jag såg direkt att det var en varg och jag tog upp mobilen och hann ta några bilder. Jag var nog bara sju åtta meter från den, säger Petter Taavola, till Norrbottenskuriren.

-Det var spännande att få se den. Jag var ensam i skogsarbete och det var vid tretiden natten mot tisdag efter gamla vägen mot Nuoksujärvi, mitt i skogen.    
Petter Taavola tänkte inte mycket mer på det hela men ryktet spred sig att han sett varg och det kom till länsstyrelsens vetskap som ringde upp honom.
-Jag skickade bilderna jag tagit till dem och markerade spåren. Man konstaterade att det var varg. Och den var inte sändarförsedd, säger Petter Taavola.    
För en tid sedan tågdödades en varghona  vid Lakaträsk. En sändarförsedd varg har befunnit sig i trakterna mellan Harads och Gällivare och nu en varg utanför Korpilombolo.

AKTUELLT

Jägare måste få sälja vildsvinskött

– Jägare måste få möjlighet att sälja vildsvinkött direkt till konsumenter och företag, säger Svenska Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson och LRF:s ordförande Palle Borgström.

Webbradio: Jarlås larm om ökad tjuvjakt ifrågasätts

Kungsbacka (JJ) Tjuvjakten på stora rovdjur eskalerar. Det är budskapet som miljöåklagare Christer B Jarlås för fram i en SVT-intervju. Jägareförbundets Daniel Ligné är kritisk. – Senaste undersökningen är från 2011 och då minskade den illegala jakten, säger Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Genetiskt viktig varg i Västra Götaland ett mysterium

Stenungsund (JJ) En så kallat genetiskt viktig varghane ha konstaterats i trakterna av Stenungsund. Hans existens är ett mysterium: Tiken som födde honom ska vara en varg som invandrat från Finland-Ryssland, men var den tiken håller hus vet ingen idag. – En märklig historia, säger Nelly Grönberg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Västra Götaland.

Debatt: Genomförandet av EU-direktiv i vapenlagstiftningen

Kungsbacka (JJ) Den 3 april 2017 beslutade dåvarande statsrådet Anders Ygeman (S) att uppdra åt hovrättsrådet Kazimir Åberg att utreda vissa frågor på vapenlagstiftningens område. I Åbergs utredning föreslås hur EU:s nya vapendirektiv ska implementeras i svensk lagstiftning. Dagens debattör är kritisk till denna utredning och ger egna förslag.

Unga vargar förväntas klara sig på egen hand

Värmland (JJ) Vargvänner rasar över att alfadjuren i Rackstadreviret sköts – och att årsvalpar nu ska svälta ihjäl. Faktum är dock att det är den här årstiden många ungvargar vandrar ut från sina födelserevir.

Annonser