Varg stoppar älghundklubb

Den ökande vargstammen i Värmland har gjort att Bergslagens Älghundklubb har beslutat sig för att ställa in sitt internationella prov den 21 september.

Tävlingen som skulle ha genomförts i Fredros i Värmland, är ett internationellt jaktprov för älghundar. Deltagande klubbar förutom vår är Dalarnas Älghundklubb, Follo- Östfold Elghundklubb och Hedmark Elghundklubb, varav de två sistnämnda är från Norge.

Provet som skulle ha genomförts 21 september, har på grund av den senaste tidens vargangrepp måst utgå. Beslutet som tagits i samråd med övriga klubbar är ett stort avbräck för klubben, vars verksamhet går ut på att främja älghundsaveln. Dessa jaktprov syftar till att få fram dugliga älghundar för fortsatt avel, vilket är viktigt med tanke på att samhället i dag kräver att det finns bl.a. eftersökshundar vid trafikolyckor, då främst med älg och rådjur.

– Skall vi kunna fortsätta vår strävan att avla fram jaktdugliga hundar, då måste också rovdjurspolitiken utformas så att man kan få snabbare beslut angående skyddsjakt. Som det är nu verkar hela projektet med att återinföra varg i Sverige ha misslyckats, menar Henrik Steffansson, ordförande i Bergslagens Älghundklubb.

– För det kan inte vara rimligt att en så liten del av landet ska hålla hela nationens vargstam. Dessutom verkar forskarna totalt tappat greppet vad gäller såväl antal som utbredning. Att tio (10) hundar vargdödats på åtta (8) dagar i ett så geografiskt litet område, som från Västerdalälven i norr, till norra Vänern i söder, är en mycket oroande utveckling, som är svår att ta till sig.
– Att sedan vargstammen inom klubbens verksamhetsområde har växt sig så stor att den även omöjliggör framtida verksamhet är djupt beklagligt. Därför tycker jag att myndigheterna nån gång borde få upp ögonen för vad som är rimligt, vad det gäller vargangrepp på hundar och övriga tamdjur, säger Henrik Steffansson.

AKTUELLT

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Unga jägare får testa ny jakt

Örebro/Storuman (JJ) Unga jägare i Storuman och Örebro ges möjlighet att testa olika sorters jakt. Det är Jägareförbundet som ordnar så att de får jaga på nya marker.

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Annonser