Varg stoppar älghundklubb

Den ökande vargstammen i Värmland har gjort att Bergslagens Älghundklubb har beslutat sig för att ställa in sitt internationella prov den 21 september.

Tävlingen som skulle ha genomförts i Fredros i Värmland, är ett internationellt jaktprov för älghundar. Deltagande klubbar förutom vår är Dalarnas Älghundklubb, Follo- Östfold Elghundklubb och Hedmark Elghundklubb, varav de två sistnämnda är från Norge.

Provet som skulle ha genomförts 21 september, har på grund av den senaste tidens vargangrepp måst utgå. Beslutet som tagits i samråd med övriga klubbar är ett stort avbräck för klubben, vars verksamhet går ut på att främja älghundsaveln. Dessa jaktprov syftar till att få fram dugliga älghundar för fortsatt avel, vilket är viktigt med tanke på att samhället i dag kräver att det finns bl.a. eftersökshundar vid trafikolyckor, då främst med älg och rådjur.

– Skall vi kunna fortsätta vår strävan att avla fram jaktdugliga hundar, då måste också rovdjurspolitiken utformas så att man kan få snabbare beslut angående skyddsjakt. Som det är nu verkar hela projektet med att återinföra varg i Sverige ha misslyckats, menar Henrik Steffansson, ordförande i Bergslagens Älghundklubb.

– För det kan inte vara rimligt att en så liten del av landet ska hålla hela nationens vargstam. Dessutom verkar forskarna totalt tappat greppet vad gäller såväl antal som utbredning. Att tio (10) hundar vargdödats på åtta (8) dagar i ett så geografiskt litet område, som från Västerdalälven i norr, till norra Vänern i söder, är en mycket oroande utveckling, som är svår att ta till sig.
– Att sedan vargstammen inom klubbens verksamhetsområde har växt sig så stor att den även omöjliggör framtida verksamhet är djupt beklagligt. Därför tycker jag att myndigheterna nån gång borde få upp ögonen för vad som är rimligt, vad det gäller vargangrepp på hundar och övriga tamdjur, säger Henrik Steffansson.

AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Marlin modell 60 SN – en välskjutande småviltstudsare

Efter snart 60 år och med mer än elva miljoner sålda vapen är Marlin modell 60 en av världens mest populära .22 lr studsare. Marlin modell 60 är en amerikansk klassiker ur alla aspekter. Vi har provat kompositstockversionen, modell 60SN.

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser