Varg skjuten vid hundattack

Idre (JJ) En varg sköts på onsdagen när den attackerade en hund i Idre i norra Dalarna.

Dalarnas tidningar berättar att jägaren var ute på förmiddagen när hans hund plötsligt attackerades av varg.

Han sköt vargen som dog på platsen.

– Hunden verkar ha klarat sig i livet. Det fanns skador på hunden men den är på väg till veterinär nu. Men den har överlevt i alla fall, säger Björn Forsberg på länsstyrelsens naturvårdsenhet till Dalarnas Tidningar.

– Vi har haft problem med tre vargar som rört sig nordväst om Idre, uppemot Flötningen och Storbo.  Där var det en incident mellan jakthund och varg under septemberjakten, berättar en jägare i Idre som Jaktjournalen talat med.

Det är en tredje vargattacken mot jakthund den här veckan i Dalarna. I måndags blev en jämthundshane svårt biten söder om Mockfjärd och på tisdagen sköts en varg i samband med en attack på en jakthund i Vika utanför Falun.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21

 

AKTUELLT

Är förebyggande skyddsjakt laglig?

Jämtland (JJ) En principiellt viktigt ärende i rovdjursförvaltningen kommer nu upp i Kammarrätten. Frågan är om myndigheterna kan fatta beslut om skyddsjakt i förebyggande syfte.

Åklagarbeslut: Ny utredning om skånsk jakthärva

Skåne (JJ) Det blir en ny polisutredning i den skånska jakthärva där jägare lurats på jakt. Det har chefsåklagare Pernilla Åström beslutat efter att ha granskat de lurade jägarnas överklagan. – Jättebra, säger en av de drabbade, Christoffer Frank.

Liten lodjursjakt i vinter

Kungsbacka (JJ) Det blir en historiskt liten lodjursjakt i Mellansverige i vinter. Endast 13 lodjur får skjutas i tre län. – Frågan är om det är vettigt att försöka hålla lostammen på den nivå som myndigheterna gör, säger Jägareförbundets rovdjursexpert, Gunnar Glöersen.

M: Förenkla för laglydiga vapenägare!

Kungsbacka (JJ) Det borde vara möjligt för jägare och sportskyttar att äga fler vapen än i dag. Det skriver moderaternas landsbygdspolitiske talesperson, Sten Bergheden, och moderate riksdagsmannen John Widegren i den här debattartikeln.

Webbradio: Så resonerar rätten om Benelli MR1

Kungsbacka (JJ) Kammarrättens dom om halvautomaten Benelli MR1 tas emot med bestörtning bland svenska jägare och skyttar. I Jaktjournalens webbradio förklarar ordföranden i målet, kammarrättsråd Marie-Louise Kraft, hur domstolen resonerat.

Annonser