Uppdaterad: Varg skjuten vid attack på jämthund

Falun (JJ) En varg sköts på tisdagsförmiddagen när den attackerade en jämthund öster om Vika i Falu kommun.

Vargen fälldes öster om VIka i Falu kommun.

Attacken ägde rum under en älgjakt öster om Vika i Falu kommun. Ägaren till jämthunden gick som hundförare under jakten och var på väg in mot ett ståndskall på en älg i en plantering.

– Helt plötsligt ser hundägaren hunden komma ut över en myr med en varg efter sig. När vargen är bara en meter ifrån hunden skjuter hundägaren vargen, säger Mats Hallin, besiktningsman på länsstyrelsen och som var ute på plats tidigare i dag.

Det är enligt Mats Hallin en klar paragraf 28 och hundägaren är informerad om att det inte finns någon misstanke om brott.

Jämthunden klarade sig utan skador, men pejlhalsbandet hade spruckit och det fanns bitmärken på det. Runt hundens hals fanns också slem som sannolikt kommit från vargen.

Vargen har skickats till SVA för obduktion. Mats Hallin bedömer den som en yngre hanvarg.

– Jag har pratat med Lena Berg som är inventeringsansvarig och som vitt vi vet finns det inget känt revir i området, säger Mats Hallin.

I går inträffade en attack på en jakthund där en varg skrämdes med ett varningsskott. Den attacken inträffade söder om Mockfjärd.

 

AKTUELLT

Rättegången i jakthärvan fortsätter

Luleå (JJ) Rättegången mot de fem norrbottningarna i jakthärvan fortsätter. Åklagaren har pressat de misstänkta hårt, men möts av tystnad från de tilltalade. I dag har Polisens IT-forensiker vittnat.

Absurd hantering av grågåsförvaltningen

Kungsbacka (JJ) I Luleå skärgård ligger tusentals grågäss men jägarna får inte fälla en enda. Däremot kan mellansvenska och sydsvenska jägare ta plats i gömslena när fåglarna drar söder ut. Grågåspopulationen och skadorna efter dem ökar, men jakttidsregleringen hänger inte med.

Film: Därför är Ställa Sveriges bästa älghund

Krylbo (JJ) Jämthundstiken Erskorsgårdens C-Ställa vann Älghund-SM 2017. Jaktjournalen tog med videokameran och hälsade på hos ägarparet Anders Vikström och Lina Mårtensson för att ta reda på varför Ställa är Sveriges bästa älghund. Svaret är bitvis häpnadsväckande.

Lastbil krockade med varg

Gävle (JJ) En varg dödades i går kväll när den försökte korsa E4:an i höjd med Gävle Bro men kördes på av en lastbil.

”CWD-smittan kanske redan är här”

Lierna/Kungsbacka (JJ) Avmagringssjukan, Chronic Wasting Disease (CWD) har på nytt påträffats hos älg, nära svenska gränsen i Lierne, Norge. Veterinären och forskaren Jonas Malmsten är orolig för spridningsutvecklingen.

Annonser