Varg skjuten utanför Norrtälje

Edsbro (JJ) En vargtik sköts med stöd av paragraf 28 strax norr om Edsbro i Stockholms län i lördags förmiddag. Vargen avlivades under pågående attack på en fårbesättning.

Det var i lördags förmiddags som en fårägare upptäckte en varg inne i en fårhage på gården som ligger norr om Edsbro utanför Norrtälje. Mannen hämtade sitt gevär och återvände till hagen där han först sköt ett varningskott. När det inte skrämde vargen som fortsatte angripa fåren, sköt ägaren vargen.

Arne Söderberg, rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen i Stockholms län, besiktade själv platsen efter angreppet.

– Vi tror det är samma vargtik som vi observerat under vintern och som revirmarkerat i området. Det är en yngre tik. Kroppen är skickad till analys på Statens Veterinärmedicinska anstalt, säger han.

En tacka dog i attacken och två lamm var så pass illa angripna att de fick avlivas direkt. Ytterligare ett lamm klarade sig med lindriga skador. Fåren gick i en hage med fårstängel, men stängslet var inte strömsatt när attacken skedde.

AKTUELLT

Hur stoppas aktivister som saboterar vargjakt?

Västmanland (JJ) Aktivister stör vargjakten i Kölstareviret i Västmanland. – Det är märkligt att polisen inte agerar, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen i Jaktjournalens webbradio. Men polisen meddelar att utredning pågår.

Evalds företag ruinerades av Naturvårdsverket – nu stämmer han staten

Evald Hellgren bedrev en blomstrande näringsverksamhet i Örträsk i Västerbotten när Naturvårdsverket felaktigt drog in tillståndet för hans populära vildsvinsfälla Sinkabirum. Två år senare fick han rätt i kammarrätten, som konstaterade att Naturvårdsverket överhuvudtaget ”inte haft fog för sitt beslut” – men då hade hans firma ruinerats. Evald vände sig till Justitiekanslern för att få ersättning för sina förluster men fick avslag med motiveringen att Naturvårdsverkets fel inte varit tillräckligt ”uppenbart”. Nu stämmer Evald Hellgren staten med hjälp av Centrum för rättvisa.

Annonser