Varg skjuten under skyddsjakt

Karlstad (JJ) En vargtik sköts igår under skyddsjakt i Kungskogsreviret på gränsen mellan Karlstad och Kristinehamns kommun.

Fredrik Wilde, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Värmlands län säger till Jaktjournalen att det sannolikt rör sig om en fjolårstik.

– Vargen vägde 35 kilo och tänderna var i gott skick. Jag skulle tippa på att den är född i fjol, men SVA får undersöka detta närmare.

Skyddsjaktsinsatsen inleddes sedan en privatperson observerat en varg i Ölmskog och hört av sig till den utsedde jaktledaren. Ett gäng skyttar ställdes ut i området och efter ett tag gick vargen i pass.

– Den sköts på cirka hundra meter men gick undan. Med hjälp av en plotthund spårades den dock snabbt upp och kunde avlivas, säger Fredrik Wilde.

Vargtiken sköts 14 kilometer från Bäckelid där ett stort vargangrepp inträffade för ett par veckor sedan. Länsstyrelsen har fått in uppgifter om att tre vargar fortfarande rör sig i detta område och Fredrik Wilde vet inte om den här vargen till hör den gruppen.

– Det är svårt att säga. Vi har också fått in uppgifter på två vargar i ett område som ligger närmare den plats vargen sköts. Vi avblåser skyddsjakten nu, men ska diskutera internt hur vi går vidare.

Enligt Fredrik Wilde finns indikationer på att föryngring ägt rum i reviret, men det krävs spårsnö för att bekräfta uppgifterna.

Samtidigt som skyddsjakten i Kungskogsreviret pågår skyddsjakt på den varg som rivit får utanför Kristinehamn. Den skyddsjakten fortsätter och berörs inte av gårdagens fällda vargtik. 

AKTUELLT

Tracker har fått svenska ägare

Åmotsfors (JJ) Finska hundpejlföretaget Tracker har fått svenska ägare och satsar nu hårt på att utveckla produkter och kundservice. Investmentbolaget Nalka har bildat koncernen Open Air Group som satsar på företag inom jaktsegmentet.

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Annonser