Varg skjuten under skyddsjakt

Karlstad (JJ) En vargtik sköts igår under skyddsjakt i Kungskogsreviret på gränsen mellan Karlstad och Kristinehamns kommun.

Fredrik Wilde, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Värmlands län säger till Jaktjournalen att det sannolikt rör sig om en fjolårstik.

– Vargen vägde 35 kilo och tänderna var i gott skick. Jag skulle tippa på att den är född i fjol, men SVA får undersöka detta närmare.

Skyddsjaktsinsatsen inleddes sedan en privatperson observerat en varg i Ölmskog och hört av sig till den utsedde jaktledaren. Ett gäng skyttar ställdes ut i området och efter ett tag gick vargen i pass.

– Den sköts på cirka hundra meter men gick undan. Med hjälp av en plotthund spårades den dock snabbt upp och kunde avlivas, säger Fredrik Wilde.

Vargtiken sköts 14 kilometer från Bäckelid där ett stort vargangrepp inträffade för ett par veckor sedan. Länsstyrelsen har fått in uppgifter om att tre vargar fortfarande rör sig i detta område och Fredrik Wilde vet inte om den här vargen till hör den gruppen.

– Det är svårt att säga. Vi har också fått in uppgifter på två vargar i ett område som ligger närmare den plats vargen sköts. Vi avblåser skyddsjakten nu, men ska diskutera internt hur vi går vidare.

Enligt Fredrik Wilde finns indikationer på att föryngring ägt rum i reviret, men det krävs spårsnö för att bekräfta uppgifterna.

Samtidigt som skyddsjakten i Kungskogsreviret pågår skyddsjakt på den varg som rivit får utanför Kristinehamn. Den skyddsjakten fortsätter och berörs inte av gårdagens fällda vargtik. 

AKTUELLT

Jägare i stor insats mot barnsexhandel

Stockholm (JJ) Jägarkåren är stor och när den går samman händer det grejer. I just nu pågående kampanj Musikhjälpen har jägarnas insamlingsbössa redan dragit in mer än 100 000 kronor.

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Unga jägare får testa ny jakt

Örebro/Storuman (JJ) Unga jägare i Storuman och Örebro ges möjlighet att testa olika sorters jakt. Det är Jägareförbundet som ordnar så att de får jaga på nya marker.

Annonser