Varg skjuten under hundattack

En älgjägare i Bjursås, Dalarna, sköt en varg i går sedan den attackerat hans hund. Polis och miljöåklagare utreder händelsen.

Det var vid 10.30-tiden i tisdags som skytten ringde till falupolisen och anmälde att han skjutit en varg i Bjursås-skogen. Enligt skytten attackerade vargen hans hund. Trots varningsskott fortsatte attacken mot hunden. Då sköt mannen ihjäl vargen.

Nu har en förundersökning inletts av miljöåklagaren i Örebro. På det här stadiet är brottsrubriceringen misstänkt grovt jaktbrott. Polisen har gjort tekniska undersökningar på platsen samt förhör med skytten. Även andra personer förhördes.

När förundersökningen är klar ska åklagaren ta ställning till om skytten begått något brottsligt eller inte. Men förundersökningen kan komma att läggas ner om mannens uppgifter stämmer om att vargen attackerade hunden.

Så sent som i måndags revs en jakthund i ungefär samma område. Jägarna misstänker att det även i detta fall var följden av en vargattack. Den hunden fördes till djursjukhuset i Falun med relativt ytliga skador.
I det fallet är jägaren övertygad om att det varit varg som var framme.
Den nu skjutna vargen i Bjursås ska föras till Statens Veterinärmedicinska Anstalt för undersökning.

AKTUELLT

Jaktfilm: Se när bocken fälls

I nya numret av Jaktjournalen återfinns ett bockjaktreportage signerat Julius Berg. Han hade också filmkamera med sig och fick skottsekvensen på den udda bocken fångad på film.

Stövar-SM för rävhundar flyttas

Värmland (JJ) Stövar-SM för rävhundar kommer inte som planerat att arrangeras i Norrbottens län. I stället blir det Värmlands stövarklubb som tar över stafettpinnen och arrangerar mästerskapet i vinter.

SKK och Agria fortsätter samarbete

Kungsbacka (JJ) Svenska kennelklubben och försäkringsbolaget Agria har skrivit under ett nytt avtal för fortsatt samarbete i ytterligare sju år. Avtalet innebär bland annat att Agria SKK forskningsfond även fortsättningsvis bidrar till forskning till nytta för hund och katt.

Säljer mer än 550 åtelkameror i månaden

Kungsbacka (JJ) Bara hos Hylte Jakt & Lantman och Z-Aim säljs mer än 550 åtelkameror i månaden. Nu är frågan om försäljningen kan öka ytterligare sedan kamerorna blivit möjliga att använda utan tillstånd för jägare.

OK till lodjursjakt i vinter

Stockholm (JJ) Naturvårdsverket ger klartecken till länsstyrelserna att besluta om licensjakt på lodjur. Vinterns inventeringar ska ha visat att lodjursstammen är nästan exakt lika stor i år som förra året.

Annonser