Varg skjuten under hundattack

En älgjägare i Bjursås, Dalarna, sköt en varg i går sedan den attackerat hans hund. Polis och miljöåklagare utreder händelsen.

Det var vid 10.30-tiden i tisdags som skytten ringde till falupolisen och anmälde att han skjutit en varg i Bjursås-skogen. Enligt skytten attackerade vargen hans hund. Trots varningsskott fortsatte attacken mot hunden. Då sköt mannen ihjäl vargen.

Nu har en förundersökning inletts av miljöåklagaren i Örebro. På det här stadiet är brottsrubriceringen misstänkt grovt jaktbrott. Polisen har gjort tekniska undersökningar på platsen samt förhör med skytten. Även andra personer förhördes.

När förundersökningen är klar ska åklagaren ta ställning till om skytten begått något brottsligt eller inte. Men förundersökningen kan komma att läggas ner om mannens uppgifter stämmer om att vargen attackerade hunden.

Så sent som i måndags revs en jakthund i ungefär samma område. Jägarna misstänker att det även i detta fall var följden av en vargattack. Den hunden fördes till djursjukhuset i Falun med relativt ytliga skador.
I det fallet är jägaren övertygad om att det varit varg som var framme.
Den nu skjutna vargen i Bjursås ska föras till Statens Veterinärmedicinska Anstalt för undersökning.

AKTUELLT

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Vargen i Arvidsjaur stött ett par mil söderut

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsens personal har lyckats stöta vargen ett par mil från Arvidsjaur och renarna i Västra Kikkejaure sameby. – Men här har den varit förut, så den har nog bara gått sin vanliga runda, säger en renskötare i Mausjaur sameby.

Film: Leif sågade loss älgen

Stockholm (JJ) Leif Gisslén räddade sannolikt livet på en älg i Stockholms skärgård i onsdags morse. Älgen hade fastnat i en gunga och Leif hjälpte den loss.

Annonser