Varg skjuten i Graninge

Graninge (JJ) En hanvarg har skjutits i samma område där ett vargpar avlivades för en månad sedan.

Skyddsjakten på vargen beslutades av Västernorrlands och Jämtlands länsstyrelser. Vargen är en av de vargar som enligt länsstyrelsen skapat problem för samebyarna Jijnjevaerie och Ohredake.

De har sina renar på vinterbete i området kring Graninge, på gränsen mellan Västernorrland och Jämtland, där vargarna har skapat problem.

– Vi fick ett snabbt svar att det var en skandinavisk varg sen på fredag kväll. Då togs det ett snabbt beslut om att det var okej att skyddsjaga på den individen.

Jakten kunde då verkställas på söndagen, säger Lars Wiklund, Vilthandläggare på länsstyrelsen, till P4 Västernorrland

AKTUELLT

Hur stoppas aktivister som saboterar vargjakt?

Västmanland (JJ) Aktivister stör vargjakten i Kölstareviret i Västmanland. – Det är märkligt att polisen inte agerar, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen i Jaktjournalens webbradio. Men polisen meddelar att utredning pågår.

Evalds företag ruinerades av Naturvårdsverket – nu stämmer han staten

Evald Hellgren bedrev en blomstrande näringsverksamhet i Örträsk i Västerbotten när Naturvårdsverket felaktigt drog in tillståndet för hans populära vildsvinsfälla Sinkabirum. Två år senare fick han rätt i kammarrätten, som konstaterade att Naturvårdsverket överhuvudtaget ”inte haft fog för sitt beslut” – men då hade hans firma ruinerats. Evald vände sig till Justitiekanslern för att få ersättning för sina förluster men fick avslag med motiveringen att Naturvårdsverkets fel inte varit tillräckligt ”uppenbart”. Nu stämmer Evald Hellgren staten med hjälp av Centrum för rättvisa.

Kvinna attackerad av älg

Umeå (JJ) En kvinna i Umeå attackerades på lördagseftermiddagen av en älg. Polisen fick rycka ut och hämta kvinnan i skogen.

Debatt: Vem vågar skjuta en skabbangripen varg?

Jägaren Patrik Myrvold frågar sig vilken jägare som vågar befria en skabbvarg från sina plågor. Om någon forskare menar att vargen skulle ha överlevt rävskabben den hade, så kommer jag att fällas för grovt jaktbrott med allt vad det innebär, skriver Myrvold i sin debattartikel.

Annonser