Varg skjuten bland dräktiga renvajor

Östersund (JJ) Det blev en snabb skyddsjakt på den varg som uppehöll sig mitt bland högdräktiga renvajor i Oviksfjällen.

Den skjutna vargen är en ung hane som fälldes efter ett skyddsjaktsbeslut vid Håckerslitingarna i Oviksfjällen.

– Det var ett akut läge med en varg mitt bland högdräktiga vajor, säger Mikael Wallén, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen, till Östersunds-Posten.
Rovdjurshandläggaren Mikael Wallén befann sig i Oviksfjällen när han upptäckte färska vargspår i nysnön.
– Vargen kunde spåras från Glen och upp mot Hosjöbottnarna, rakt igenom det område där Tossåsens sameby just nu har sina renar i väntan på kalvning.

Redan samma eftermiddag (i tisdags) togs det beslut om skyddsjakt och vargen kunde lokaliseras och skjutas en stund senare.
– Det var en ung hane på runt 40 kilo. Mest troligt handlar det om en fjolårsvarg som vandrat ur sitt hemrevir. Det var ett akut läge och vi var tvungna att skjuta vargen eftersom det inte fanns någonstans att skrämma bort den, uppger Mikael Wallén för Östersunds-Posten.

AKTUELLT

Rackstadvarg fälld

Arvika (JJ) Flera hundar har attackerats av varg i Rackstadreviret, Värmland. I går sköts därför en varg i området eftersom länsstyrelsen beslutat om skyddsjakt på grund av incidenterna.

Ny fästingart funnen i Sverige

Kungsbacka (JJ) Varmare klimat för med sig nya arter norrut. Den brokiga hundfästingen har hittats både i Danmark och Sverige. Arten återfinns vanligen längre söderut i Europa.

Annonser