Varg skjuten bland dräktiga renvajor

Östersund (JJ) Det blev en snabb skyddsjakt på den varg som uppehöll sig mitt bland högdräktiga renvajor i Oviksfjällen.

Den skjutna vargen är en ung hane som fälldes efter ett skyddsjaktsbeslut vid Håckerslitingarna i Oviksfjällen.

– Det var ett akut läge med en varg mitt bland högdräktiga vajor, säger Mikael Wallén, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen, till Östersunds-Posten.
Rovdjurshandläggaren Mikael Wallén befann sig i Oviksfjällen när han upptäckte färska vargspår i nysnön.
– Vargen kunde spåras från Glen och upp mot Hosjöbottnarna, rakt igenom det område där Tossåsens sameby just nu har sina renar i väntan på kalvning.

Redan samma eftermiddag (i tisdags) togs det beslut om skyddsjakt och vargen kunde lokaliseras och skjutas en stund senare.
– Det var en ung hane på runt 40 kilo. Mest troligt handlar det om en fjolårsvarg som vandrat ur sitt hemrevir. Det var ett akut läge och vi var tvungna att skjuta vargen eftersom det inte fanns någonstans att skrämma bort den, uppger Mikael Wallén för Östersunds-Posten.

AKTUELLT

Förväxling av åtelkameror

Kungsbacka (JJ) Fel kamera testades när Jaktjournalen gjorde årets stora Åtelkameratest i nummer fyra i våras. Fem kameror testades, däribland skulle Hylte Jakt & Lantmans nya modell av ScoutGuard SG 550M-14SHD Nordic testas.

Så björntätt att byn nu ordnar björnspanarcafé

Jämtland (JJ) I byn Svaningen i Jämtland är det så björntätt att hembygdsföreningen dragit igång "Björnspanarcafé". – Jag har sett säkert 100 björnar, bara kring mitt hus, berättar initiativtagaren Karin Nilsén Andersson i Jaktjournalens webbradio.

Vitlöksdoftande vildsvinskarré

Jägarna som är noggranna med styckningsdetaljer kan glädja sig åt vildsvinskarré i frysboxen. En riktig höjdare som passar bra att vitlöksmarinera. 4 personer: 800 g vildsvinskarré Marinad: 1/2 dl olivolja 2 msk Kikkomansoja 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk honung 1 msk chili 1 tsk grovmalen svartpeppar 1 tsk paprikapulver 1 msk rött vin Tillbehör: bulgursallad

Mauser M18 – Enkel studsare för problemfri jakt

Mauser har ett sedan 140 år ett grundmurat rykte som vapentillverkare. Grunden i Mausers vapentillverkning har alltid varit tillförlitlighet och kvalitet. Mauser M 18 är inget undantag från denna tradition. Det låga försäljningspriset ger inte utrymme för extravaganser. Du får enkel studsare med det som behövs för problemfri jakt och övningsskytte.

Jura – en ren fjällmissil

När väl kopplet stryks och Jura får kommandot sök, förstår JJs utsände vad ägaren Anders Fors pratar om när han berättar att söket är något utöver det vanligt. Jura förvandlas till en vit missil som flyger fram över fjällmarken på jakt efter ripdoft. Synen av hennes fart, vidd och täta sökmönster får nog alla ägare till stående fågelhund att häpna och drömma sig bort till att någon gång själva ha en hund med det söket.

Dags att ta svinpesten på allvar

Den afrikanska svinpesten sprider sig i Europa och allt fler svenska forskare höjer ett varningens finger för risken att få in pesten i Sverige. I nuläget har svinpesten slagit ut stora delar av vildsvinsstammen i Baltikum och nyligen upptäcktes även smittan i norra Polen.

Annonser