Varg river ren i Västerbotten

Mausjaure sameby har fått problem med en varg som attackerar deras vargar utanför Jörn i Västerbotten.

Vid en renskiljning tidigare i veckan  hittade renägare Martin Persson en skadad ren.

– Det är fruktansvärt, mycket hemskt, jag misstänker att det är vargangrepp, säger en förbannad och ledsen Martin Persson.

Inom Mausjaur och östra Kikkejaurs vinterbetesland finns det troligtvis två vargar. Den senaste tiden har renägare funnit en dräpt ren och två skadade renar.

Samebyarna har varit i kontakt med naturbevakare, som har spårat och konstaterat varg i området, dessutom har man tagit DNA-prov.

Mausjaur sameby har ansökt om skyddsjakt.

10 kommentarer

 • Och??
  Och hur många har blivit trafikdödade under den senaste tiden då? Förmodligen betydligt fler än tre..

 • och??
  RR du resonerar som byråkraterna på naturvårdeverket etc. Jämför antalet bilar med antalet varg så är det väl inte ett dugg konstigt att fler renar dör i trafiken varje år eller hur?Fler hundar dör i trafiken än vad vargarna tar, det är väl också väldigt märkligt? Inge varg i AC-län tack!

 • ”Fixa dem”
  Ni samer ni kan väl ”fixa” problemet, vi jägare är en svensk ”tiger”nu.

 • Feta lappar?
  Samerna har tappat greppet. För 10-20 år sedan skulle de aldrig ha tillåtit det antal vargar som nu finns inom renbetesland.

 • inga problem
  skicka dit roslagsmormors stängslingsgrupp så är problemet snart löst

 • vargar?
  Finns inga där jag bor,vi löser problemet när det kommer…som vi alltid gjort.

 • inga problem
  du menar kerstin fredin alias roslagsmormor medlem i rovdjursföreningen kommer o jobbar så våra djur inte blir varg mat

AKTUELLT

Webbradio: Ingen vargjakt i norra Värmland?

Värmland (JJ) Länsstyrelsens ståndpunkt om vargpopulationen i norra Värmland har retat upp jägarnas representant i viltförvaltningsdelegationen, Lennart Johannesson. – Att kalla norra Värmland för spridningszon för varg till Dalarna är bedrövligt, säger Lennart Johannesson i Jaktjournalens webbradio.

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Annonser