Varg rev rådjur på dagisområde!

Det är ingen tvekan. Det var varg som rev rådjur inne i Karlskoga den gångna helgen. Ett av rådjuren revs inne på ett dagisområde.

– För mig finns det inga tvivel om att det handlar om en varg.
Det säger kommunjägaren Jan Lund sedan han inspekterat spåren och lämningarna efter rådjuren på Carls Åbyvägen.

När Margaretha Eriksson och Edith Ahlin hittade ett rådjurskadaver utanför hyreshuset för andra dagen i rad tillkallade de Jan Lund. Han tillhör den grupp av jägare som får rycka ut i händelse av till exempel viltolyckor och han har dessutom stor kunskap om vargar, skriver NWT i sin nätupplaga.

För hans del är det ingen tvekan om att det är en varg som varit i farten.

– Den här vargen har varit framme tidigare. Bland annat på Västra Rävåsgatan, på Boforsområdet, i Tuggen och utåt flygfältet, säger han.

Den här gången slog vargen två rådjur, det första av dem under natten mot fredagen.

– Det tog han inne på dagisområdet, innanför staketet. Nästa natt åt han upp det rådjuret samt slog ett andra rådjur som han sedan drog i väg med över Carls Åbyvägen och in i en trädgård, säger han.

Att vargen gått så långt in bland bebyggelsen i jakten på föda förvånar honom egentligen inte eftersom det finns så mycket rådjur och hjortar i området.

25 kommentarer

 • Flytta dagis?
  Nu är det väl dags att flytta dagiset så inte vargarna störs?

 • Kanske
  skulle ha siktat in sej på att skjuta den under jakten istället för tex alfavargar som aldrig ställt till problem….

 • Nej Kalle
  Dessa stadsbor måste få förunnas allt det underbara med att ha varg runt sig. precis som landsbygdens folk. Rättvis skall det vara. För du menar väl inte att BARA landsbygdens folk skall bära allt negativt med vargförekomsten väl? Om du verkligen menar detta, så har stadsfolket ingen talan alls i huruvida vargens enorma utbredningsområde skall utvidgas till att inkludera lilla Sverige.

 • om det är ett ungdjur
  Om det är en årsvalp till ett av de skjutna alfa-djuren så vet vi anledningen till varför den söker sig nära bebyggelse.
  Något spåraren Mats Rapp varnade för i Dalarnas Tidning för någon dag sedan.

 • Den här vargen har varit framme tidigare. Bland annat på Västra Rävåsgatan, på Boforsområdet, i Tuggen och utåt flygfältet, säger han.
  Vargvalpen har en tidsmaskin också?

 • bedrövligt-
  inget snack!! vargar som håller sig inne i en by… och speciellt runt ett dagis!!! ”skall” snarast avlivas.. och Kalle. prata inte om sånt du inte har vetskap om tack!!

 • sox
  I grunden håller jag med dig, men varför skall stadsbefolkningens barn vara mera värde än landsbygdens barn? Om våra barn på landet skall stå ut med detta, då måste stadens barn det också. Allt annat vore rena övergrepp.

 • Fel Niklas
  Du är helt fel ute Niklas, igen! Så här säger man på länsstyrelsen i Värmland:

  January 5, 2010
  Reflektioner över vargjakten

  20100104 15:45 Vargjaktens fältdel är avklarad för Värmlands del. Jakten var väl förberedd och genomfördes lugnt och fint. Pratet om hetsjakt är helt obefogat. Resultatet blev till slut gott utan överskjutning. De två skadskjutningar som vi hade avlöpte väl, trots allt. Ingen vill ha skadade djur kvar ute i markerna och därför ställde flera jaktlag upp för att hitta och avliva den skadade vargen i Gåsbornstrakten. Kyla och mycket snö i kombination med att vargen kunde gå ganska bra gjorde att det tyvärr tog två dagar innan hon kunde fällas. Låt oss nu utvärdera denna jakt i lugn och ro för att nästa gång minimera antalet bomskott och skadeskjutningar. Jag tror att alla förstår att det inte går att undvika till hundra procent, men allt kan bli bättre med våra gemensamma nya kunskaper som grund. Nu ska kropparna transporteras till Uppsala för obduktion och så småningom får vi veta om det gjorts några spännande nya fynd. Jag och mina mannar ska delta i en obduktion nu på fredag. Det ska bli mycket intressant att få lära känna dessa djur på djupet även om det säkert kommer att kännas makabert.

  Slutord: Fördelningen av de fällda djuren i Värmland speglar ganska bra vargpopulationens sammansättning och geografiska spridning. Majoriteten var ungdjur, inget föräldradjur har dödats. Alltså har jakten inte orsakat några extra problemindivider i form av föräldralösa ungdjur eller splittrat familjegrupper. Utvärderingen får ge förslag till lämpliga förbättringar inför nästa jakt som givetvis är beroende av inventeringsresultatet. Därför jobbar vi nu vidare oförtrutet med att fastställa antalet föryngringar 2008. Lars F

 • Nicklas Starow
  Om du læser Libergs kommentarer, da har valparne ingon problemar. Hold dig til fakta om du kan????

 • Hej
  Nu har jaktmotståndarna hittat på ett nytt argument. Så fort det blir problem med närgångna vargar kommer de att säga att det är jägarnas fel för att de sköt tre alfa djur under licensjakten. Framöver kommer alltså jägarna anses vara orsaken till att vargarna rör sig kring bebyggelse.

 • Nej landsbygden
  är hur man än vrider på det den som är mest utsatt av vargen. Jag är boende och hundförare i dalarna och ingen varg förespråkare.

 • Dock
  Ska vi nu ha varg i sverige och då tycker jag att den skall förvaltas med samma respekt som övrigt vilt vi förvaltar som jägare i detta land.

 • Vargjakten 2010
  Borde enligt mej ha skett som förhöst jakt på årsunge. Samt på direkta problem vargar som denna vi nyss läst om för att inte förvärra inaveln.

 • Eftersom
  vi ska ha varg så är en liten frisk stam enligt mej bättre än en stor inavlad. Vi kan leva med varg, även vi på landet. I min by finns ca 10 hushåll så kalla inte mej stadsbo…

 • Intressant
  Oerhört intressant att läsa om Värmlands länsstyrelses syn på vargjakten.Jag delar den, deltog. Men läser man storstadspress och lyssnar på vargkramare var det katastrof.
  Så var det inte, och de vet de flesta idag, därav alla hot. En naturlig utveckling då det inte finns fakta att argumentera med. Dessutom var det riksdagen som tog beslutet om vargjakt.

 • vargen
  vargen gör ju ingen nytta! dom som vill ha o se varg kan väl åka till parken eller? vad är problemet?

 • Som jag sa!
  Nu kommer vargförespråkarna beskylla oss för att ha fällt alfadjur i allt som sker med vargen!

 • spelar ingen roll
  vad som skjutits under varg jakten ,vargskyddarna hittar på vad som helst för att få aftonbladet att skriva massa dynga

 • Nicke lille!
  Åter igen gör du bort dig med dumma kommentarer och falska påståenden,DU skämmer ut dig du!!

 • pelle
  om du deltagit i den sk vargjakten så är du ju själv en vargförespråkare eftersom du genom att delta sagt ja tack vi byter bort några inavlade vargar mot några nya ryska praktexemplar för att få en friskare och större vargstam i sverige. själv jobbar jag för 0 vargar i sverige och satt därför hemma och tittade på tvn den 2a jan

 • varg jakt
  vargjaktens brister är inte nödvändigtvis jägarnas fel det var politekernas beslut.
  Personligen tycker jag att problem vargar(närgångna ) ska skutas först. så att oskyggheten inte överförs till nästa generation vargar.
  Låt den va vild inte halv tam.

 • Niklas lille
  Inte ett föräldradjur är skjutet i Värmland
  under jakten.Håll reda på fakta och vad som är sanning i debatten annars så kan du hålla dig ifrån den…

 • Torsten Rapp mfl.
  Ett värlsomspännande problem med vargen är och har alltid varit, vargens benägenhet att uppsöka människan och våra djur för att finna föda, det är lika naturligt som att räv och rådjur mfl djur gör detsamma.

  Det är nog den största anledningen till att folk världen över har problem med vargen.

 • markäkaren
  svårt o tro att det är människan den är ute efter snarare den lätt tilljängliga maten.
  är den mest lågiska annledningen, hoppas du begriper det

AKTUELLT

Webbradio: Ingen vargjakt i norra Värmland?

Värmland (JJ) Länsstyrelsens ståndpunkt om vargpopulationen i norra Värmland har retat upp jägarnas representant i viltförvaltningsdelegationen, Lennart Johannesson. – Att kalla norra Värmland för spridningszon för varg till Dalarna är bedrövligt, säger Lennart Johannesson i Jaktjournalens webbradio.

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Annonser