Varg rev 26 får

Gnesta (JJ) Johan Lundgren, 41, och Elisabeth Aschan, 41, drabbades hårt när deras får attackerades av en varg som dödade 21 djur på Mollstabergs Gård utanför Gnesta i Sörmland.

– Vi gjorde en daglig rutinkontroll och upptäckte ett rivet får i en av hagarna, berättar Johan Lundgren. Totalt hittades 21 döda djur. Han berättar också att de började hitta svårt skadade djur som fortfarande levde. Fem var så svårt skadade att de avlivades på plats.

Johan Lundgren och Elisabeth Aschan har totalt 450 tackor och 450 lamm i olika hagar. Nu har de samlat sina djur i hagarna närmast gården för att de ska ha så god uppsyn som möjligt. Länsstyrelsen, som kom till gården och bekräftade att det rörde sig om en vargattack, har också bidraget med skrämselsnören som ska hålla vargen borta.

– Stängslen håller våra djur inne, men de håller tydligen inte vargen ute. Det är lite ironiskt att just den hagen som vargen tog sig in i har vi lagt ner mest tid på, säger Johan Lundgren.

Länsstyrelsen har visat hur stängslen kan stärkas, men det är förenat med stora investeringar. Exempelvis kan stängslen kompletteras med fler trådar.

Johan Lundgren och Elisabeth Aschan vill ha skyddsjakt på vargen som rivit deras får.

– Vi vill att de få lantbruk med djur som finns kvar i Sverige prioriteras framför vargens behov, säger de båda till Expressen.

AKTUELLT

Tracker har fått svenska ägare

Åmotsfors (JJ) Finska hundpejlföretaget Tracker har fått svenska ägare och satsar nu hårt på att utveckla produkter och kundservice. Investmentbolaget Nalka har bildat koncernen Open Air Group som satsar på företag inom jaktsegmentet.

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Annonser