Varg rev 26 får

Gnesta (JJ) Johan Lundgren, 41, och Elisabeth Aschan, 41, drabbades hårt när deras får attackerades av en varg som dödade 21 djur på Mollstabergs Gård utanför Gnesta i Sörmland.

– Vi gjorde en daglig rutinkontroll och upptäckte ett rivet får i en av hagarna, berättar Johan Lundgren. Totalt hittades 21 döda djur. Han berättar också att de började hitta svårt skadade djur som fortfarande levde. Fem var så svårt skadade att de avlivades på plats.

Johan Lundgren och Elisabeth Aschan har totalt 450 tackor och 450 lamm i olika hagar. Nu har de samlat sina djur i hagarna närmast gården för att de ska ha så god uppsyn som möjligt. Länsstyrelsen, som kom till gården och bekräftade att det rörde sig om en vargattack, har också bidraget med skrämselsnören som ska hålla vargen borta.

– Stängslen håller våra djur inne, men de håller tydligen inte vargen ute. Det är lite ironiskt att just den hagen som vargen tog sig in i har vi lagt ner mest tid på, säger Johan Lundgren.

Länsstyrelsen har visat hur stängslen kan stärkas, men det är förenat med stora investeringar. Exempelvis kan stängslen kompletteras med fler trådar.

Johan Lundgren och Elisabeth Aschan vill ha skyddsjakt på vargen som rivit deras får.

– Vi vill att de få lantbruk med djur som finns kvar i Sverige prioriteras framför vargens behov, säger de båda till Expressen.

AKTUELLT

Benelli MR1 i Kammarrätten

Göteborg (JJ) I går genomfördes muntliga förhandlingar i Kammarrättens prövning av Toni Celans överklagan om avslaget på licensansökan för en Benelli MR1. Under förhandlingarna drog Polisen tillbaka flera av sina skäl för avslaget.

Befarade vargskador var bett efter björn

Hälsingland (JJ) Den stövare som blev svårt biten av rovdjur på tisdagsförmiddagen, söder om Alfta och Bollnäs, attackerades av björn, inte varg. – Det var svårt att bedöma, säger besiktningsman Bert Eriksson.

Alla hundar uttagna inför Småhunds-SM

Ydre (JJ) På måndag släpps Sveriges tolv bästa drivande hundar i skogarna utanför Ydre. Då avgörs nämligen 2017 års upplaga av Småhunds-SM. Jaktjournalen liverapporterar såklart.

Fällde guldbock på första jakten

Falköping (JJ) Det blev max utdelning för 15-årige Emil Nilsson när han gick ut på sin första uppsiktsjakt: Han fällde en guldbock. – Vi hade sett den under sommaren men trodde inte att den var så stor, säger pappa Peter som satt bredvid och filmade dramatiken.

Känner sig lurade på godsjakt

Skåne (JJ) Tio jägare köpte jakt på ett gods och betalade tillsammans 130 000 kronor. Det visade sig dock att den som sålde jakten inte ägde marken i området.

Annonser