Varg rev 17 får norr om Hjärtum

HJÄRTUM(JJ). Varg har rivit 17 får norr om Hjärtum. För fårbonden David Bäck är det ett hårt slag - det här är andra gången som han råkar ut för en liknande händelse.

Han upptäckte de rivna tackorna i fredags och misstänkte genast att det handlade om varg. Länsstyrelsens besiktningsmän bekräftade hans farhågor.
– Det här är andra gången det händer och det var lika många får förra gången också. Det är klart det inte är lustigt, säger David Bäck till ttela.se.

David Bäck menar att marken är mycket svår och dyr att försöka stängsla in, dessutom arrenderar han marken.
– Jag får fundera över vad jag ska göra nu egentligen.De andra tackorna flyttades till en annan hage, säger han.

Risken finns att vargen återvänder till platsen.
– En varg som rivit får på ett ställa kan komma tillbaka inom några veckor. David Bäck har verkligen haft otur, de får han fick rivna i fjol var den enda större händelsen här i området ifjol. Att det är vargar från Bredfjällsreviret som rivit fåren står klart, säger besiktningsmannen Bertil Andersson. 

Det är oklart om det är föräldrarna eller ungvargarna i flocken som rivit fåren.
Det här rapporterar ttela.se.

AKTUELLT

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser