Varg rev 17 får norr om Hjärtum

HJÄRTUM(JJ). Varg har rivit 17 får norr om Hjärtum. För fårbonden David Bäck är det ett hårt slag - det här är andra gången som han råkar ut för en liknande händelse.

Han upptäckte de rivna tackorna i fredags och misstänkte genast att det handlade om varg. Länsstyrelsens besiktningsmän bekräftade hans farhågor.
– Det här är andra gången det händer och det var lika många får förra gången också. Det är klart det inte är lustigt, säger David Bäck till ttela.se.

David Bäck menar att marken är mycket svår och dyr att försöka stängsla in, dessutom arrenderar han marken.
– Jag får fundera över vad jag ska göra nu egentligen.De andra tackorna flyttades till en annan hage, säger han.

Risken finns att vargen återvänder till platsen.
– En varg som rivit får på ett ställa kan komma tillbaka inom några veckor. David Bäck har verkligen haft otur, de får han fick rivna i fjol var den enda större händelsen här i området ifjol. Att det är vargar från Bredfjällsreviret som rivit fåren står klart, säger besiktningsmannen Bertil Andersson. 

Det är oklart om det är föräldrarna eller ungvargarna i flocken som rivit fåren.
Det här rapporterar ttela.se.

0 kommentarer

AKTUELLT

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Älgdrev rakt genom centrala Råneå

Norrbotten (JJ) Älgjägaren Anders Nordström har aldrig varit med om något liknande. Den stora älgtjuren valde att springa rakt genom centrala Råneå när den fick jämthunden Bullen efter sig.

Skogsägare vill minska rådjursstammen

Gotland (JJ) Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör i ett uttalande till tidningen Helagotland.se. Rådjuren på ön äter upp skogsplantorna för skogsbrukarna där.

Meningen med livet

För de allra flesta arter består meningen med livet i att föröka sig och föra sina gener vidare till en ny generation. Människan har en tendens att överdriva.

Jägarna hade rätt

Årets björnjaktpremiär blev som vanligt både spännande och intensiv. En av björnjägarna som Jaktjournalen pratade med vid 08-tiden på morgonen den 21 augusti berättade för mig i samband med att han just fällt en björn. – Här i Gävleborg får man bara en chans så det gäller att allt funkar. Vad han menar är att

Bästa grytan på rådjur

Rådjuret finns i stort sett i hela landet och är dessutom ett av vårt populäraste matvilt. Med all rätt då rådjursköttet enkelt kan möras och är fintrådigt. Lyxar du dessutom till det med att göra en riktigt god gryta av rådjursköttet behöver du inte vara rädd att misslyckas. Ett av många goda recept hittar du

Annonser