Varg på Varaslätten

Grästorp (JJ) Flera oberoende observationer från privatpersoner runt samhälllet Grästorp i Västra Götaland talar för att en varg rör sig i området.

Hund eller varg? Det är frågan. Foto: Privat
Senast i går meddelade ett par lokaltidningen att de under en promenad i ett friluftsområde i utkanten såg en varg som traskade över ett gärde framför dem. På kvällen för ett par veckor sedan såg en annan privatperson i samhället något som såg ut som en varg ute på tomten i skenet av utebelysningen.

Under hela vinterhalvåret har det runt omkring i södra Sverige dykt upp både bekräftade och obekräftade observationer på varg. I Göteborgsområdet och i Borås har varg nyligen fotograferats.

Närmsta vargreviret är det så kallade Bredfjällsreviret sydväst om Trollhättan, men där rör sig enligt länsstyrelsens rovdjursspårare endast en ensam tik. I höstas dödades ett antal får på östra sidan Göta älv, någon kilometer norr om Lilla Edet. 

AKTUELLT

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser