Varg på gårdsplan

Kent Alexandersson i Bråten, Svanesund, mötte en varg på sin gårdsplan i tisdags morse. ”Det var en lite ovanlig upplevelse. De är stora” säger han, till Bohuslänningen.


Alexanderssons lilla besättning av ryafår får vara inomhus efter vargbesöket.

– Jag är mer rädd om de utrotningshotade fåren än om vargen” säger Kent Alexandersson.

– Vilken tur att jag var hemma, det var en ren tillfällighet, säger Kent Alexandersson.

Han steg ut på trappan till sitt hus vid halv tio på tisdagsmorgonen och tyckte sig se en skugga vid ladugården.

– Jag såg över gärdesgården att något rörde sig och när jag gick närmare stod vargen på gårdsplanen. Den stannade till, tittade på mig och vände sedan och lufsade iväg neråt vägen, säger han. Kent har hört att fler har sett vargen. Någon i Hals, Svanesund och i Ödsmål.

– Jag ringde tilll grannarna som också har får. Folk behöver få veta om detta så att de kan se till sina djur, säger han.

Robert Andersson arbetar med att inventera rovdjur för länsstyrelsen. Han har fått flera samtal.

– Dels är vargen sedd på fastlandssidan vid Kolhättan och på Orust. Den har säkert simmat över, säger han. Han uppmanar fårägare att se över sina elstängsel. Sätt gärna eltråden lågt så att vargen inte kan krypa under under. Ett vanligt fårstängsel är ett bra hinder.

AKTUELLT

Webbradio: Han vill ha bort de svenska vildsvinen

Västra Götaland (JJ) Lantbrukaren Lennart Bogren vill ha bort vildsvinen från Sverige. – Vi markägare borde vara så förståndiga att vi förser Jesse James, Billy the kid och bröderna Dalton med fri ammunition – gör rent! säger Lennart Bogren i Jaktjournalens webbradio.

Debatt: Det kokar i Kiruna

Norrbotten (JJ) Det är trist att tvingas konstatera att debatten om samebyarnas rättigheter i fjällen påminner om invandrarfrågan för några år sedan. Då rådde närmast åsiktsdiktatur. Den som hade kritiska synpunkter på hur invandringen sköttes stämplades som rasist. Idag hamnar rasiststämpeln på den som ifrågasätter det rimliga i att samebyarna ensamma ska bestämma över jakt och fiske i fjällvärlden.

Steyr-Mannlicher Zephyr

Det är inte alltid som småviltstudsare känns som fullvuxna. Zephyr från Österrikiska Steyr-Mannlicher är ett undantag från denna regel. Småviltstudsaren känns som mycket vapen och är en stark utmanare i småviltstudsarklassen.

Annonser