Varg på gårdsplan

Kent Alexandersson i Bråten, Svanesund, mötte en varg på sin gårdsplan i tisdags morse. ”Det var en lite ovanlig upplevelse. De är stora” säger han, till Bohuslänningen.


Alexanderssons lilla besättning av ryafår får vara inomhus efter vargbesöket.

– Jag är mer rädd om de utrotningshotade fåren än om vargen” säger Kent Alexandersson.

– Vilken tur att jag var hemma, det var en ren tillfällighet, säger Kent Alexandersson.

Han steg ut på trappan till sitt hus vid halv tio på tisdagsmorgonen och tyckte sig se en skugga vid ladugården.

– Jag såg över gärdesgården att något rörde sig och när jag gick närmare stod vargen på gårdsplanen. Den stannade till, tittade på mig och vände sedan och lufsade iväg neråt vägen, säger han. Kent har hört att fler har sett vargen. Någon i Hals, Svanesund och i Ödsmål.

– Jag ringde tilll grannarna som också har får. Folk behöver få veta om detta så att de kan se till sina djur, säger han.

Robert Andersson arbetar med att inventera rovdjur för länsstyrelsen. Han har fått flera samtal.

– Dels är vargen sedd på fastlandssidan vid Kolhättan och på Orust. Den har säkert simmat över, säger han. Han uppmanar fårägare att se över sina elstängsel. Sätt gärna eltråden lågt så att vargen inte kan krypa under under. Ett vanligt fårstängsel är ett bra hinder.

2 kommentarer

  • Politik
    Denna så kallade rovdjurspolitik vi har i detta landet är totalt bortblåst. bäst å blåsa bort vargen också :)

  • Stängsel
    Hur många får har inte blivit tagna fast dom har stängsel runt sej ? Behöver man ingen hjärna på länsstyrelsen och naturvårdsverket? ?

AKTUELLT

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Webbradio: Ingen vargjakt i norra Värmland?

Värmland (JJ) Länsstyrelsens ståndpunkt om vargpopulationen i norra Värmland har retat upp jägarnas representant i viltförvaltningsdelegationen, Lennart Johannesson. – Att kalla norra Värmland för spridningszon för varg till Dalarna är bedrövligt, säger Lennart Johannesson i Jaktjournalens webbradio.

Annonser