Varg observerad utanför Sölvesborg

Sölvesborg (JJ) Länsstyrelsens rovdjursspårare har efter samtal från djurhållare i byn Torsabjörke, cirka en mil norr om Sölvesborg, hittat spår som kan vara från varg. Detta meddelar Länsstyrelsen i Blekinge Län i ett pressmeddelande.

Djuret har setts på gårdsplanen på nära håll natten mellan söndag och måndag. Inga av gårdens djur har blivit angripna, men oroliga. Djurhållaren kunde själv skrämma iväg den förmodade vargen. Under förmiddagen dagen efter observationen var Bertil Larsson, länsstyrelsens rovdjursspårare, på plats för att leta efter spår. På två platser kunde tassavtryck återfinnas som kan härröra från varg.

– Det kan inte uteslutas att det kommer från varg, storleken stämmer. Även kvinnans beskrivning av djuret och reaktionen hos gårdens djur antyder att det kan vara en varg som rört sig i området, säger Bertil Larsson.

Det har annars varit lugnt med varg i hela Sydsverige en längre tid. Endast två säkra angrepp på tamdjur är konstaterade sedan maj i år (i Vaggeryd och Halmstad) och inga ytterligare säkra observationer de senaste månaderna.  

Länsstyrelsen uppmanar fårägare i området för den senaste observationen att öka tillsynen på sina djur och se över sina stängsel.

AKTUELLT

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Unga jägare får testa ny jakt

Örebro/Storuman (JJ) Unga jägare i Storuman och Örebro ges möjlighet att testa olika sorters jakt. Det är Jägareförbundet som ordnar så att de får jaga på nya marker.

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Annonser