Varg observerad utanför Sölvesborg

Sölvesborg (JJ) Länsstyrelsens rovdjursspårare har efter samtal från djurhållare i byn Torsabjörke, cirka en mil norr om Sölvesborg, hittat spår som kan vara från varg. Detta meddelar Länsstyrelsen i Blekinge Län i ett pressmeddelande.

Djuret har setts på gårdsplanen på nära håll natten mellan söndag och måndag. Inga av gårdens djur har blivit angripna, men oroliga. Djurhållaren kunde själv skrämma iväg den förmodade vargen. Under förmiddagen dagen efter observationen var Bertil Larsson, länsstyrelsens rovdjursspårare, på plats för att leta efter spår. På två platser kunde tassavtryck återfinnas som kan härröra från varg.

– Det kan inte uteslutas att det kommer från varg, storleken stämmer. Även kvinnans beskrivning av djuret och reaktionen hos gårdens djur antyder att det kan vara en varg som rört sig i området, säger Bertil Larsson.

Det har annars varit lugnt med varg i hela Sydsverige en längre tid. Endast två säkra angrepp på tamdjur är konstaterade sedan maj i år (i Vaggeryd och Halmstad) och inga ytterligare säkra observationer de senaste månaderna.  

Länsstyrelsen uppmanar fårägare i området för den senaste observationen att öka tillsynen på sina djur och se över sina stängsel.

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Trafikdödad råget bar på fyra kid

Värmland (JJ) En råget som avlivades efter en viltolycka visade sig bära på fyra närmast fullgångna kid. –Väldigt tråkigt att fem rådjur dör i en smäll, säger eftersöksjägaren Mattias Hultman.

Annonser