Varg observerad i Örsundsbrotrakten

UPPLAND(JJ). Varg har observerats i Örsundsbrotrakten. Flera personer har sett ett djur som de tror är en varg. Och nu ska vargen ha vandrat mitt i samhället. För Ove Krantz blev det ett lite väl närgånget möte med vargen, han hade den på bara två meters avstånd. – Det var lite pirrigt i kroppen. Jag var lite rädd, man visste ju inte om den skulle flyga på en eller vad den skulle göra, säger Ove Krantz till Sveriges Radio P4 Uppland.

På länsstyrelsen har man inte hunnit med att kontrollera om det är varg som observerats. 
Per Blomkvist arbetar med rovdjursskador på länsstyrelsen och säger till Sveriges Radio P4 Uppland att vargen egentligen inte är särskilt rädd för människan, men att det inte är vanligt att den går så nära människor. Han framhåller dock att vargen inte är farlig.

Blomkvist tror att det rör sig om en vandringsvarg, om det nu är en varg som observerats. Skulle vargen vara kvar i samma område i tre månaders tid så kan man dock misstänka att det handlar om en etablering av revir. 

Ove Krantz tycker dock inte att det känns bra att ha vargen i samhället. 
Det här rapporterar Sveiges Radio P4 Uppland.

0 kommentarer

AKTUELLT

Vill ha fler älgar

Betesskadorna minskar samtidigt som älgstammen ökar något i Värmland. För att få tillbaka en meningsfull jakt krävs ett bättre anpassat skogsbruk, en adaptiv vargförvaltning och mera älg i de värmländska skogarna, skriver Svenska Jägareförbundet Värmland i ett pressmeddelande.

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser