Varg kan ha skrämt hästar ur hage utanför Rättvik!

BODA KYRKBY(JJ). Det misstänks att en varg har skrämt flera hästar ur en hage vid Silverberg, i närheten av Boda Kyrkby i Rättviks kommun. Efter att hästarna rymt blev en av dem påkörd och avled och en annan häst skadades.

Familjen som har hästar är oroade och förtvivlade över situationen och undrar var de nu ska ha sina hästar, när de har rovdjur inpå knutarna.

Det var under förra veckan som fyra hästar tog sig förbi en stenmur och ett elstängsel, därefter fortsatte de mot vägen.
När hästarna passerade vägen blev en ung häst påkörd av en lastbil och omkom omedelbart. En annan häst blev skadad. 

Först trodde man att det kunde vare en björn som skrämt djuren då det går ett björnstråk vid hagen. Men när Rose-Mari Norin senare, efter olyckan, gick i hästhagen såg hon vad hon tror var en varg. 

Några dagar senare gick de hästar som överlevt i hagen och då uppträdde de onormalt. Då förstod familjen vad det troligen handlade om.
– Det måste ha varit en varg. När dessutom en grannes hästar under olycksdagen uppträtt på ett liknande sätt som våra hästar blev vi mer och mer övertygade om att en varg rör sig i området, säger Rose-Marie Norin till Dala-Demokraten.

Den rovdjusexpert som hon haft kontakt med på länsstyrelsen bedömer, enligt henne, att spår med kloavtryck på platsen kommer från rådjur.
Jaktjournalen har inte kunnat nå någon ansvarig person på länsstyrelsen för en kommentar.

AKTUELLT

Steyr-Mannlicher Zephyr

Det är inte alltid som småviltstudsare känns som fullvuxna. Zephyr från Österrikiska Steyr-Mannlicher är ett undantag från denna regel. Småviltstudsaren känns som mycket vapen och är en stark utmanare i småviltstudsarklassen.

Ismans Yes – en spektakulär jaktmaskin

Ismans Yes har ett grundmurat ryckte som rådjursdrivare. Prestationerna under 2016 är häpnadsväckande med en seger i det stora Vegaprovet i Norge med den högsta poängen som noterats på den vackra ön utanför Brønnøysund vid Helgelandskusten. Hösten avslutades med en ny framgång med andraplatsen i Basset-SM på Öster Malma. Det var dessutom första gången Yes var i kontakt med dovvilt.

Resurser devalveras

Det finns ett inbyggt bekymmer och en underliggande föraktfull ton i att se vilt som skadedjur snarare än som resurs. Länsstyrelser har under flera år beståndsreglerat rovdjursstammarna i norr i smyg via frikostiga skyddsjaktsbeslut. Nu verkar det dock som om myndigheter och politiker gått för långt.

Vargen har kommit till paradiset

Markerna är fulla av vilt. I området norr om sjön Roxen i Östergötland är viltstammarna av älg, rådjur, hjort och vildsvin täta. Hit till paradiset har även ett vargpar etablerat sig och inom de närmaste veckorna väntas den första valpkullen i modern tid att födas i Östergötland.

Jägare måste få sälja vildsvinskött

– Jägare måste få möjlighet att sälja vildsvinkött direkt till konsumenter och företag, säger Svenska Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson och LRF:s ordförande Palle Borgström.

Webbradio: Jarlås larm om ökad tjuvjakt ifrågasätts

Kungsbacka (JJ) Tjuvjakten på stora rovdjur eskalerar. Det är budskapet som miljöåklagare Christer B Jarlås för fram i en SVT-intervju. Jägareförbundets Daniel Ligné är kritisk. – Senaste undersökningen är från 2011 och då minskade den illegala jakten, säger Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Annonser