Varg kan ha skrämt hästar ur hage utanför Rättvik!

BODA KYRKBY(JJ). Det misstänks att en varg har skrämt flera hästar ur en hage vid Silverberg, i närheten av Boda Kyrkby i Rättviks kommun. Efter att hästarna rymt blev en av dem påkörd och avled och en annan häst skadades.

Familjen som har hästar är oroade och förtvivlade över situationen och undrar var de nu ska ha sina hästar, när de har rovdjur inpå knutarna.

Det var under förra veckan som fyra hästar tog sig förbi en stenmur och ett elstängsel, därefter fortsatte de mot vägen.
När hästarna passerade vägen blev en ung häst påkörd av en lastbil och omkom omedelbart. En annan häst blev skadad. 

Först trodde man att det kunde vare en björn som skrämt djuren då det går ett björnstråk vid hagen. Men när Rose-Mari Norin senare, efter olyckan, gick i hästhagen såg hon vad hon tror var en varg. 

Några dagar senare gick de hästar som överlevt i hagen och då uppträdde de onormalt. Då förstod familjen vad det troligen handlade om.
– Det måste ha varit en varg. När dessutom en grannes hästar under olycksdagen uppträtt på ett liknande sätt som våra hästar blev vi mer och mer övertygade om att en varg rör sig i området, säger Rose-Marie Norin till Dala-Demokraten.

Den rovdjusexpert som hon haft kontakt med på länsstyrelsen bedömer, enligt henne, att spår med kloavtryck på platsen kommer från rådjur.
Jaktjournalen har inte kunnat nå någon ansvarig person på länsstyrelsen för en kommentar.

0 kommentarer

AKTUELLT

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser