Varg i Torup ska identifieras

TORUP(JJ). Det har hittats avföring från den varg som observerades i Torup i går. – Den ska skickas i väg för DNA-analys. Sen vet vi vem vargen är, och vilka gener han bär på, säger Bengt Kristiansson, länsstyrelsens viltspårare, till Sveriges Radio P4 Halland.

Det faktum att man kommer att veta vilken varg det handlar om kan bli en fara för vargen själv.
Kristiansson säger till Sveriges Radio P4 Halland att ett eventuellt framtida beslut om att tillåta skyddsjakt, om vargen ställer till skador, är närmare till hands om den aktuella vargen inte visar sig vara genetiskt värdefull.

0 kommentarer

AKTUELLT

Uppdaterad: Rialavarg påskjuten

Riala (JJ) Vid lunchtid idag avlossades skott mot den varg som det bedrivs skyddsjakt på i Rialaområdet norr om Stockholm. Eftersök har genomförts och vargen träffades inte.

Vill ha fler älgar

Betesskadorna minskar samtidigt som älgstammen ökar något i Värmland. För att få tillbaka en meningsfull jakt krävs ett bättre anpassat skogsbruk, en adaptiv vargförvaltning och mera älg i de värmländska skogarna, skriver Svenska Jägareförbundet Värmland i ett pressmeddelande.

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser